![Ραδιοσήμα ηλικίας 8 δισεκατομμυρίων ετών ανιχνεύθηκε από το διάστημα](https://pro-news.gr/images/posts/February 2025/radiosima-ilikias-8-disekatommirion-etwn-anikhneuthike-apo-to-dia.webp?07c41c7407db7f833dab3349f0b03332)
Το σήμα προέρχεται από έναν γαλαξία που ονομάζεται SDSSJ0826+5630, ο οποίος απέχει 8,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Για να το ανιχνεύσουν, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται βαρυτικός φακός, μια κυμάτωση στο χωροχρόνο που συμβαίνει όταν η βαρυτική έλξη ενός πιο κοντινού γαλαξία κάμπτει (παραμορφώνει) το φως από έναν πιο μακρινό γαλαξία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ανίχνευση και τη σημασία της ραδιοαστρονομίας στη μελέτη του Σύμπαντός μας .
Τι γνωρίζουμε για το σήμα που ανιχνεύθηκε από τους αστρονόμους
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το ραδιοσήμα από τον SDSSJ0826+5630 θα πρέπει να εκπέμφθηκε όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 4,9 δισεκατομμυρίων ετών. Αλλά προσέξτε: πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι το σύμπαν διαστέλλεται, γι' αυτό και χρειάστηκαν 8,8 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στα τηλεσκόπια μας. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι θα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε μακρινούς γαλαξίες χρησιμοποιώντας ακόμη και ραδιοτηλεσκόπια χαμηλής συχνότητας.
Η σημασία της ραδιοαστρονομίας
Η ραδιοαστρονομία είναι η μελέτη του ουρανού με τη μορφή ραδιοσυχνοτήτων. Το ορατό φως είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως και τα ραδιοκύματα, οι ακτίνες γάμμα, οι ακτίνες Χ και οι υπέρυθρες. Έτσι, αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι υπάρχει εκεί έξω, πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα ραδιοτηλεσκόπια για να ανιχνεύουμε και να ενισχύουμε τα ραδιοκύματα που έρχονται σε εμάς από το βαθύ διάστημα. Σίγουρα στο μέλλον θα ανιχνεύσουμε ένα ραδιοσήμα (ή και άλλα) παρόμοιο με αυτό. Απλώς πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, καθώς η διαστημική έρευνα εργάζεται πάντα για να κατανοήσει τη γωνιά του Σύμπαντος που μας περιβάλλει.