Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Ένα βήμα" οι Τούρκοι πριν την ένταξη του πυραύλου "SIPER" στην προβληματική αεράμυνά τους το 2024- Στόχος το Αιγαίο

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιχειρεί τα τελευταία χρόνια την απεξάρτησή της σε οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά από άλλες χώρες, παράγοντας τα δικά της.

Η "εγχώρια" τουρκική αεράμυνα

Ένας σημαντικός για την άμυνά της τομέας που επιχειρεί αυτό είναι η αεράμυνά της, παράγοντας τα  εγχώρια  αντιαεροπορικά συστήματα, HISAR A+, HISAR O+  και  SIPER. 

"Γυμνή" η τουρκική Αεροπορία ως το 2030 μετά το φιάσκο των Eurofighter- Η Ελλάδα μιλάει στις 7 Δεκεμβρίου με την Τουρκία από θέση ισχύος

Στην παρούσα φάση η Τουρκία είναι  εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).

Παράλληλα στα μέσα Μαΐου, , πριν την ένταξη του στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο οποίος φερεται  ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

"Ο SİPER, ο προστάτης των τουρκικών ουρανών, χτύπησε με ακρίβεια τον στόχο σε μεγάλη απόσταση στην τελευταία του δοκιμή. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά μέρα και νύχτα για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας στη στεριά, στον αέρα, στη θάλασσα και στο διάστημα! Συγχαρητήρια ", είχε γράψει σε Χ του τότε ο Ισμαήλ Ντεμίρ.

Ξεκίνησαν οι δοκιμές αποδοχής των αντιαεροπορικού συστήματος SIPER

Ωστόσο  τώρα,  "οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετράνε αντίστροφα το χρόνο για να αποκτήσουν το εγχώριο σύστημα αεράμυνας SİPER, καθώς  οι δοκιμές αποδοχής ξεκίνησαν", το οποίο επισημαίνει: 

Ξεκίνησαν οι δραστηριότητες αποδοχής για το SİPER, το πρώτο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από την Τουρκία με εθνικούς πόρους.

Το σύστημα SİPER σχεδιάζεται να εισέλθει στον κατάλογο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2024.

Στη δήλωση που έκανε ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Ahmet Akyol σχετικά με το θέμα, «Αυτές τις μέρες δεχόμαστε το SİPER, του χρόνου θα το χρησιμοποιήσει ο τουρκικός στρατός.

Η γεωγραφία μας απαιτεί «Ισχυρή Οικονομία, Ισχυρό Στρατός, Ισχυρή Τουρκία».

Γενικά χαρακτηριστικά του συστήματος αεράμυνας SİPER

Το σύστημα έχει δυνατότητες πραγματοποίησης  πολλαπλών εμπλοκών παρέχοντας  συνεχή πυρά και  λειτουργώντας σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στο έδαφος ή στον αέρα.

Το σύστημα επιτρέπει την ενσωμάτωση υψηλότερου ελέγχου εντολών με πολλαπλούς συνδέσμους τακτικών δεδομένων, μια σύνδεση με το Σύστημα Διαχείρισης Δικτύου Ραντάρ (RADNET) και το Σύστημα Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας (HvBS).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του SIPER είναι η διαχείριση και η διάδοση πληροφοριών εντός του ελέγχου εντολών, η πολλαπλή και  διαδοχική βολή, η αξιολόγηση απειλών και η διανομή όπλων, πολλοί τρόποι πυροδότησης, χειροκίνητη, ημιαυτόματη και αυτόματη, αυτόματος έλεγχος διάγνωσης, πολλαπλών  χρήσεων ραντάρ, αμφίδρομη επικοινωνία με πυραύλους, διασύνδεση με HvBS, σύνδεση Radnet, ενσωματωμένη προσομοίωση και άλλα.

Οι ανάγκες της τουρκικής αεράμυνας

Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot  ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά δυτικά αποτελεί ερώτημα. 

Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

 

 

Tags
Back to top button