Καθημερινά οι χρήστες του Twitter «τιτιβίζουν» για κάθε λογής θέματα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Πώς, όμως, μπορεί ένα tweet να γίνει viral, να εξαπλωθεί δηλαδή σαν «ιός»;
Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Μπρέιντι του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσαν περισσότερα από 560.000 tweets για διάφορα θέματα, από την οικονομία και την κλιματική αλλαγή έως το γάμο των ατόμων του ίδιου φύλου.
Διαπιστώθηκε ότι μηνύματα που περιέχουν συναισθηματικές και ηθικές λέξεις όπως «απληστία», «φόβος» και «καθήκον», έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπαραχθούν και να διαδοθούν περαιτέρω μέσα στα online δίκτυα που συγκροτούν οι χρήστες με παρεμφερή ιδεολογία.
Εκτιμάται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι μια «δυνατή» γλώσσα με συναισθηματικό και ηθικό περιεχόμενο αυξάνει τη μεταδοτικότητα των «τιτιβισμάτων» (retweet) κατά 20%. Όταν η γλώσσα των μηνυμάτων είναι μόνο ηθική ή μόνο συναισθηματική, η απήχηση ενός μηνύματος δεν είναι το ίδιο μεγάλη.
«Το περιεχόμενο που εξαπλώνεται περισσότερο είναι αυτό που συνήθως έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνεπώς οι χρήστες, οι ηγέτες και οι πολιτικές ελίτ μπορούν να πετύχουν αυξημένη επιρροή, αν δώσουν έμφαση στην ηθικότητα και στο συναίσθημα, όταν στέλνουν online μηνύματα» δήλωσε ο Μπρέιντι.
Όμως, πρόσθεσε, «παρόλο που αυτή η γλώσσα μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του μηνύματος μεταξύ των ομοϊδεατών του αποστολέα, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την ίδια απήχηση και σε όσους έχουν διαφορετική άποψη για τα πράγματα».