Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Είναι επίσημο; Οι τουρκικές εφημερίδες λένε πως από το πρώτο τρίμηνο του '26 η Άγκυρα θα παραλάβει τα πρώτα σχεδόν αχρησιμοποίητα Eurofighter από το Κατάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που επικαλείται αμυντικές πηγές, τα αεροσκάφη που πρόκειται να αποκτηθούν από το Κατάρ έχουν πραγματοποιήσει το πολύ 200 ώρες πτήσης — χρόνος ελάχιστος σε σχέση με τον προσδόκιμο κύκλο ζωής των 8.000–10.000 ωρών. Αυτό τα καθιστά ουσιαστικά «καινούργια» και άμεσα αξιοποιήσιμα. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, με τις διαδικασίες να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Όπλα υψηλής τεχνολογίας

Η συμφωνία δεν περιορίζεται στην αγορά αεροσκαφών, αλλά περιλαμβάνει και προμήθεια πυρομαχικών. Μαζί με τα Eurofighters θα ενταχθούν στο τουρκικό οπλοστάσιο πύραυλοι Meteor και ραντάρ AESA, συστήματα που αυξάνουν σημαντικά την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα σε αερομαχίες. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η αναβάθμιση αυτή «θα λειτουργήσει ως παράγοντας εξισορρόπησης έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Το κόστος

Οι αμυντικές πηγές διευκρίνισαν ότι η τιμή αγοράς δεν ήταν υπερβολική. Παράλληλα, υπογράμμισαν τη σημασία της συμφωνίας για τη βρετανική αεροπορική βιομηχανία, σημειώνοντας: «Εάν δεν είχαν υπογραφεί τα συμβόλαια, τα εργοστάσια αεροσκαφών θα είχαν σταματήσει να λειτουργούν».

Επιτάχυνση χρόνου παράδοσης

Αρχικά η Βρετανία είχε προτείνει παράδοση το 2030, όμως η Τουρκία κινήθηκε νωρίτερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία και επιλέγοντας το Eurofighter ως την καταλληλότερη εναλλακτική λύση για τη μεταβατική περίοδο έως την ανάπτυξη του ΚΑΑΝ. Όπως αναφέρθηκε, «η Τουρκία κατατάσσεται 9η παγκοσμίως σε αεροπορική ισχύ. Μέχρι την ολοκλήρωση του ΚΑΑΝ, τα Eurofighters θα αποτελούν μια αποτελεσματική λύση, με ανώτερη ευελιξία σε σχέση με τα F-35 και F-16 στις αερομαχίες».

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Οι πιλότοι θα ακολουθήσουν εκπαίδευση έξι μηνών, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν μικρές τεχνικές προσαρμογές στις υφιστάμενες υποδομές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το πρώτο εξάμηνο του 2027 τα Eurofighters από το Κατάρ θα είναι πλήρως επιχειρησιακά.

Ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο

Η ενσωμάτωση των Meteor και AESA αναμένεται να περιορίσει το υφιστάμενο ελληνικό πλεονέκτημα. Όπως σχολιάστηκε από τους Τούρκους: «Η Ελλάδα διέθετε ήδη αυτά τα πυρομαχικά, γεγονός που δημιουργούσε μειονέκτημα. Η Τουρκία θα καλύψει το κενό με τα νέα συστήματα. Χάρη στα ραντάρ AESA, θα μπορούμε να εντοπίζουμε τον εχθρό από μεγαλύτερη απόσταση».

Tags
Back to top button