Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς ένα ψάρι ενυδρείου έφτασε να πωλείται 300.000 δολάρια

Τα ασιατικά ψάρια arowana είναι τα πιο ακριβά ψάρια ενυδρείου στον κόσμο, όπως αποκαλύπτει και σε πρόσφατο άρθρο του το National Geographic . Αν και ακούγεται παράδοξο, το συγκεκριμένο είδος ψαριού συχνά μεταφέρεται με τη συνοδεία ένοπλων φρουρών.


Πρόκειται για ένα τροπικό ψάρι γλυκού νερού από τη νοτιοανατολική Ασία που αναπτύσσεται σε βάθη τριών μέτρων στο φυσικό περιβάλλον. Το μέγεθός του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά αποτελεί έναν… σκληρό θηρευτή που χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων. Έχει ασημί και κόκκινα χρώματα στα λέπια του και χαρακτηριστικό γνώρισμά του αποτελούν τα μουστάκια που προεξέχουν από το κάτω μέρος του στόματός του. Αυτό το χαρακτηριστικό θυμίζει τους παραδοσιακούς δράκους της Κίνας που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς σε διάφορες παρελάσεις. Η ομοιότητα αυτή του ψαριού με τους δράκους, που κατά την παράδοση φέρνουν καλή τύχη και ευημερία, το καθιστά περιζήτητο ως ψάρι ενυδρείου.

Στη δεκαετία του 1970, όταν η διεθνής κοινότητα άρχισε να οργανώνεται συστηματικά γύρω από την ιδέα της προστασίας των απειλούμενων ειδών, υπήρξε μια ροπή στο να απαγορευτεί το εμπόριο κάθε είδους που θεωρείτο υπό απειλή. Πριν από αυτή την κίνηση της διεθνούς κοινότητας, το arowana ήταν απλά ένα συνηθισμένο ψάρι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να απολαύσουν σε ένα τυπικό γεύμα τους. Δεν θεωρείτο ούτε καν ιδιαίτερης γευστικής αξίας. Ωστόσο, η αργή αναπαραγωγή του το έκανε να καταλήξει στον κατάλογο προστατευόμενων ειδών και να απαγορευτεί το εμπόριό του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αντίληψη περί σπανιότητας και να καταλήξει ένα «κερδοφόρο» εμπόρευμα.

Σε έναν διεθνή διαγωνισμό ψαριών, όπου θυμίζει λίγο αντίστοιχους διαγωνισμούς με σκύλους, έκαναν την εμφάνισή τους σπάνια είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου και του arowana, τα οποία προστατεύονταν από ένοπλους φύλακες, για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη δηλητηρίαση στις δεξαμενές που είχαν τοποθετηθεί, στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Η υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει η αγορά του arowana, όπως επιβεβαιώνει και το National Geographic, είναι $ 300.000.

Σήμερα, λοιπόν έχοντας μετατρέψει το εμπόριο του συγκεκριμένου ψαριού σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, έμποροι στη νοτιοανατολική Ασία, παράγουν τα ψάρια σε μέρη που θυμίζουν φυλακές υψίστης ασφάλειας με τσιμεντένια τοιχώματα προστατευμένα από σκύλους, παρατηρητήρια και συρματοπλέγματα.


perierga.gr

Tags
Back to top button