Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πτώση και στο χρηματιστήριο Αθηνών - Η επίδραση της πορείας της Τουρκικής λίρας

Η Αθήνα κατέγραψε υψηλότερες απώλειες και από την Κωνσταντινούπολη, καθώς στο κλείσιμο σημείωσε βουτιά 3,10% με τον Γενικό Δείκτη στις 720,71 μονάδες – αφού προηγουμένως δόθηκαν εντολές- “κτυπήματα” σε δεικτοβαρείς μετοχές του Δείκτη. 

Η κατάρρευση κατά 3,10% της αναδυόμενης αγοράς της Αθήνας είναι ακατανόητη για τους ξένους επενδυτές στην Αθήνα καθώς : 

α) Το χρέος προς ΑΕΠ της Τουρκίας είναι μόλις στο 29% ! ( στοιχεία CIA.GOV ) - Συνεπώς οι αναφορές για προσφυγή στο ΔΝΤ γίνονται για άλλους λόγους. 

β) η ελληνική αγορά δηλαδή οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν μικρή έκθεση στην Τουρκία. Ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν έκθεση η οποία θα δικαιολογούσε τέτοια κατάρρευση. 

γ) Βεβαίως και ορισμένες θα πληγούν από τις συναλλαγματικές διαφορές, αλλά στο τέλος της ημέρας υφίστανται και συμφωνίες hedging.

δ) Η κατάρρευση της Αθήνας έρχεται μερικές ημέρες μετά την αναβάθμιση της οικονομίας η οποία δεν καν γεγονός για τους επενδυτές αφού οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υπό καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από την Fitch.

ε) Η ελληνική αγορά πέφτει διότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, ούτε στις τράπεζες, ούτε γενικότερα στην οικονομία. Και δεν υφίστανται προσδοκίες διότι η σημερινή διακυβέρνηση προετοιμάζεται για παροχές ύστερα από μια καταστροφική πυρκαγιά που κόστισε την ζωή 95 ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, δεν δημιουργούνται προσδοκίες ούτε από την αντιπολίτευση η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει στους επενδυτές τι θα κάνει στην οικονομία. Και δεν εννοούμε κάποιες λογιστικές αναφορές για μείωση φόρων ή ΦΠΑ, αλλά μέτρα που θα εμπνεύσουν και θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές για να τοποθετήσουν κεφάλαια.

ζ) Σε άλλες περιόδους μια κατάρρευση της Τουρκικής αγοράς λειτουργούσε ως υποστήριξη στην ελληνική αγορά. Σήμερα αντίθετα, και παρά το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει σημαντικά κεφάλαια από την Πόλη, ούτε ένα δολάριο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα. 

Βουτιά 3,10% 

Κάτω και από τις 730 μονάδες βρέθηκε στο κλείσιμο η Αθήνα καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 720,71 μονάδες χάνοντας 3,10%. Βουτιά 7,.47% στο κλείσιμο για την μετοχή της Alpha bank η οποία έκλεισε στα 1,648 ευρώ. Βουτιά 6,.43% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2386 ευρώ. Βουτιά 8,24% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,316 ευρώ. Με πτώση 4,77% η μετοχή της Eurobank στα 0,778 ευρώ. Βουτιά 3,29% για τον ΟΤΕ στα 10,88 ευρώ. Με πτώση 2,37% ο ΟΠΑΠ στα 9,275 ευρώ. Πάνω απο 2% οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Coca – cola και Ελληνικά Πετρέλαια. Με πτώση 2,25% ο Μυτιληναίος στα 8,27 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 31,2 εκατ. ευρώ.
 

Tags
Back to top button