Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση Ρεπουμπλικανών για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ!

Ο Ρότζερς αλλά και άλλοι επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι επανέρχονται συχνά στη συγκεκριμένη ιδέα, με αφορμή τα χρήματα που ξοδεύουν οι ΗΠΑ για τον οργανισμό ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους “δεν προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ιδιαίτερα εκείνα που έχουν σχέση με το Ισραήλ”.

Το ψήφισμα κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν υπερψηφιστεί, θα πρέπει να περάσουν 2 χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ, ενώ θα καταργήσει το νόμο του 1945 με τον οποίο οι ΗΠΑ έγιναν μέλος του Οργανισμού στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ο Πρόεδρος θα πρέπει να τερματίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σε κάθε όργανο, εξειδικευμένη επιτροπή και άλλο σώμα του ΟΗΕ. “ αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος με τον κωδικό “HR 193”.

Το ψήφισμα θα απαγορεύσει ακόμα “την εκταμίευση πόρων για την εθελοντική συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ”, κάτι που συμπεριλαμβάνει και το κόστος στρατιωτικού ή ειρηνευτικού σκοπού, “την χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον ΟΗΕ” αλλά και την απώλεια της “διπλωματικής ασυλίας για αξιωματούχους ή υπαλλήλους του ΟΗΕ” σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Ρότζερς είχε προσπαθήσει να περάσει ανάλογο ψήφισμα το 2015, όμως δεν τα κατάφερε. “Γιατί πρέπει ο Αμερικανός φορολογούμενος να χρηματοδοτεί έναν διεθνή οργανισμό που εργάζεται ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο;” αναρωτιέται ο Ρότζερς, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί της πρότασής του. “Τώρα είναι η ώρα της επαναφοράς και της προστασίας της αμερικανικής κυριαρχίας και της αποχώρησης από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Ένας άλλος υποστηρικτής του ψηφίσματος, ο Πολ Ρεντ, τοποθετούνταν κάπως έτσι, τον Ιανουάριο του 2015 “Σιχαίνομαι να πληρώνω για κάτι που τριτοκοσμικές χώρες, χωρίς ελευθερία μας επιτίθενται και παραπονιούνται για τις ΗΠΑ… Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν συμπαθώ τον ΟΗΕ και θα ήμουν χαρούμενος αν λυνόταν”.

Αργότερα τον Ιούνιο του 2015, ο Ρότζερς παρουσίασε το ψήφισμά του – που τότε ονομαζόταν “HR 1205” – με την ίδια ιδέα. “Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αποδεικνύουν πως πρόκειται για έναν αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό μηχανισμό και μια σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων”.

Ο Ρότζερς ονοματίζει συγκεκριμένες δράσεις του ΟΗΕ, που πιστεύει πως “επιτίθενται στα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών”. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει τις διατάξεις για τα όπλα, τους, την επιβολή διεθνών ρυθμίσεων για τα αμερικανικά ορυκτά καύσιμα – αλλά κυρίως – για την “επίθεση” του ΟΗΕ στο Ισραήλ, με την ανάδειξη της Παλαιστίνης ως χώρας μη μέλους αλλά “μόνιμου παρατηρητή“.

“Όποιος δεν είναι φίλος των συμμάχων μας στο Ισραήλ, δεν είναι φίλος των ΗΠΑ” λέει ο Ρότζερς. Η ίδια λογική είχε χρησιμοποιηθεί και τον Ιανουάριο, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοίμασε ένα νομοθέτημα που θα μείωνε – ίσως και να καταργούσε – τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΗΠΑ προσφέρουν σχεδόν το 22% της χρηματοδότησης του ΟΗΕ.

Το εν λόγω ψήφισμα, παρουσιάστηκε αμέσως μετά την ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (14-0) κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών. Η αποχή των ΗΠΑ, από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και η άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να προβάλλει βέτο -όπως κάνει συνήθως- θεωρήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση “πισώπλατη μαχαιριά”.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία πλέον, πολλοί Ρεπουμπλικανοί μοιάζουν να μεταβάλλονται σε υπέρμαχους της συγκεκριμένης ιδέας.

Tags
Back to top button