Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε τράπεζα για έξοδα δανείου μετά από παρέμβαση της ΕΚΠΟΙΖΩ

Ύστερα από παρέμβαση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), με αφορμή καταγγελία μέλους της για επιβολή εξόδων δανείου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συνολικού ποσού 50.000 ευρώ, για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία Καταναλωτή.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), με αφορμή καταγγελία μέλους της για επιβολή εξόδων δανείου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ένωσης και ειδικότερα σημειώνεται ότι, η προμήθεια για την εκταμίευση του ποσού του στεγαστικού δανείου, η οποία συχνά καλύπτεται από τον τίτλο “έξοδα δανείου”, “έξοδα φακέλου”, “έξοδα έγκρισης δανείου» κλπ. έχει κριθεί καταχρηστική με βάση την απόφαση 5253/2003 του Εφετείου Αθηνών μετά από συλλογική αγωγή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Ομοίως, καταχρηστική έχει κριθεί και η επιβολή ποινής προεξόφλησης σε στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με την απόφαση 430/2005 του Αρείου Πάγου. Στις ανωτέρω αποφάσεις βασίστηκε και η Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Όπως υπογραμμίζεται, με βάση επανειλημμένες έρευνες που διενήργησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., για το θέμα των καταχρηστικών, παράνομων και άδικων χρεώσεων των τραπεζών, την οποία και παρουσίασε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι παρά την ισχύουσα νομοθεσία, που απαγορεύει στις τράπεζες την είσπραξη εξόδων κατά τη σύναψη στεγαστικών δανείων, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται και παρόλα αυτά να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με έξοδα κατά τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., αλλά και όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” θεωρούν ότι η επιβολή προστίμου στην Εθνική Τράπεζα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματά των καταναλωτών και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση των τραπεζών, όταν δεν τηρούν τη νομοθεσία δεν σέβονται και δεν διαφυλάσσουν τα δικαιωμάτων και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών όπως οφείλουν.

 

 

 

Tags
Back to top button