Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Προς τα πού θα οδεύσει η Γαλλία; - Προς την «αγκαλιά» του Βερολίνου ή προς την ανεξαρτησία; (φωτό & βίντεο)

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο οποίος ήρθε μετά από μια εκρηκτική προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη ανατροπές, σκάνδαλα και εκπλήξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει φόβος να φέρει επίσης ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Κι αυτό γιατί οι που διεκδικούν μια θέση για τον δεύτερο γύρο, έχουν την δυνατότητα να προκριθούν: Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν κοντινά ποσοστά στα όρια του στατιστικού λάθους. Αλλά αυό έχει μικρή σημασία.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται ποσοστό με το οποίο θα μπούν στο δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι (μάλλον οι Λεπέν και Μακρόν, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο) και εν τέλει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής στον δεύτερο γύρο.

Τυχόν επικράτηση του Ε.Μακρόν, θα "αποικιοποιήσει" εντελώς την Γαλλία από την Γερμανία σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται αν στα επόμενα πέντε χρόνια ο γαλλικός λαός θα εξακολουθήσει να δέχεται τους Γερμανούς να επιτυγχάνουν ότι δεν κατάφεραν σε δύο παγκόσμιους πολέμους, χωρίς να εξεγερθούν. Από την άλλη επικράτηση της Μαρί Λεπέν μπορεί να γίνει μόνο με μία προϋπόθεση: Να την ψηφίσουν οι... κομμουνιστές!  

Κάτι όχι και τόσο απίθανο, αφού τα λαϊκά φιλοκομμουνιστικά στρώματα που είναι το 12% του εκλογικού σώματος, έχουν πληγεί ακριβώς από αυτά που πολεμά η Λεπέν: Την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την ανεργία και την εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το πιθανότερο είναι η Μαρί Λεπών να ηττηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχει σημασία αν θα μπει στον β'γύρο και τι ποσοστό θα συγκεντρώσει ακόμα και αν ηττηθεί.

Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το ύποπτο όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έγινε γνωστό ότι είχε κλαπεί, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του εκλογικού τμήματος ενώ κλήθηκαν επί τόπου πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν το αυτοκίνητο.

Αυξημένα ελαφρά η συμμετοχή το μεσημέρι της Κυριακής

Το μεσημέρι της Κυριακής, η συμμετοχή ήταν 28,54%, έναντι 28,29% την ίδια ώρα στην εκλογή του 2012, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Βρίσκεται σε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τα νέα ποσοστά συμμετοχής στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Μόνο το 2007 η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή και έφτανε το 31,21% το μεσημέρι.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Στην τελευταία δημοσκόπηση Cevipof, η οποία διενεργήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου από την Ipsos-Sopra Steria, σε δείγμα 11 601 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε 23% πρόθεση ψήφου, η Μαρίν Λεπέν 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και ο Μελανσόν 19%.

Στη Γαλλία συνήθως η μάχη κρίνεται ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους.

Πολλές από τις δημοσκοπήσεις για την πρώτη ψηφοφορία δίνουν στον Μακρόν και στη Λε Πεν ένα μικρό προβάδισμα. Ωστόσο, ο Φιγιόν και ο Μελανσόν δεν απέχουν πολύ πίσω στην πρόθεση ψήφου. Μόνο ο Αμόν βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων του πρώτου γύρου. (Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές - κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσεις το 50% στο πλαίσιο του παρόντος εκλογικού συστήματος.) Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο νικητής του πρώτου γύρου θα αναδειχθεί και αντίστοιχα νικητής  του δεύτερου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα: Το 1974, το 1981 και το 1995, ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο έγινε Πρόεδρος μετά και την εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.

Θεωρείται ως σχεδόν βέβαιο ότι ο δεύτερος γύρος θα χαρακτηριστεί από ψήφο τακτικής, ειδικά εάν η Λε Πεν προκριθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα χάσει με μεγάλη διαφορά από τους Μακρόν, Φιγιόν και Μελανσόν - μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 2002, όταν ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λε Πεν, έφτασε στον δεύτερο γύρο, αλλά έχασε παταγωδώς  από τον Ζακ Σιράκ. ο οποίος είχε λάβει το 82,2% των ψήφων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν βρίσκεται στην κορυφή, ανεξάρτητα από το ποιον πολιτικό αντίπαλο θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Εδώ η Μαρίν Λεπέν ψηφίζει ψηφίζει στην εκλογική της περιφέρεια Hénin-Beaumont (Pas-de-Calais), το πρωί της Κυριακής, κάτω από τα φλας δεκάδων φωτογράφων.

Κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου θα ψήφιζε η Μαρίν Λεπέν ακτιβίστριες από την ομάδα Femen προσπάθησαν να την εμποδίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο νεότερος υποψήφιος πρόεδρος και φαβορί των δημοσκοπήσεων, ψήφισε με την σύζυγό του, το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Τουκέ.

Αναμένεται ενδεχόμενη αποχή

Σχεδόν η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων ανέφερε ότι αναμένεται ενδεχομένως ένα υψηλό ποσοστό αποχής, της τάξης του 27%-28%, το οποίο θα μοιάζει με την αποχή-ρεκόρ του 2002 (28,4 %). Ωστόσο, πολλοί αναλυτές βλέπουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Ενδεικτικό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού Journal du Dimanche «Votez!» [«Ψηφίστε!»].

Στις σελίδες του περιοδικού πολλές προσωπικότητες κάνουν έκκληση υπέρ της συμμετοχής στην εκλογή: Η σύζυγος του Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διάσημος γάλλος συγγραφέας Jean d'Ormesson (υποστηρικτής του Φιγιόν), κ.ά.

Διακριτικά και χωρίς να συνοδεύεται από τον σύζυγό της ψήφισε η Πενέλοπι Φιγιόν, η οποία βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου με την αργομισθία της που άλλαξε τα δεδομένα της προεδρικής εκλογής. Η Πενέλοπι Φιγιόν ψήφισε στην πόλη Solesmes (Sarthe), ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει στο Παρίσι. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο Φιγιόν εθεωρείτο ο επόμενος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει πλάκα: Ανεβάζει φωτό του διάσημου Τούρκου κρεοπώλη

Για να καταπολεμήσει την αποχή, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους γάλλους πολίτες να ψηφίσουν και επιστράτευσε το χιούμορ για να το πετύχει. Ανέβασε στο Twitter φωτό του διάσημου Τούρκου κρεοπώλη, του «Salt Bae». Το 2012 η αποχή έφτασε το 20,52% στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, στο 16,22% στον δεύτερο γύρο.

«Σήμερα είναι η ημέρα! Εχετε ως τις 19:00 ή ως τις 20:00 για να πάτε να ψηφίσετε», γράφει το μήνυμα.

Ψήφισε ο Ολάντ το πρωί της Κυριακής

Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην πόλη Tulle, στην περιοχή Corrèze, που είναι η πρώην εκλογική του περιφέρεια. Δεκάδες φωτογράφοι τον περιτριγύρισαν και ο Ολάντ έσφιξε τα χέρια όλων και συζήτησε για ώρα πριν αποχωρήσει. Χειροκροτήθηκε βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο και στη συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε το τρένο για το Παρίσι.

Ο Μπενουά Αμόν ψήφισε στην περιφέρειά του

Ο επίσημος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην πόλη Trappes (Yvelines). Με ένα άκρως αριστερό πρόγραμμα και μεγάλα ερωτηματικά για την ΕΕ, ο Μπενουά Αμόν κατέρρευσε στις δημοσκοπήσεις (7%) και δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να προκριθεί.

Σήμερα ψηφίζουν οι Γάλλοι στην Ινδία

Στην Ινδία οι Γάλλοι άρχισαν να ψηφίσουν σήμερα πιο νωρίς, εξαιτίας της διαφοράς της ώρας. Στην πόλη Pondichéry, νότια της χώρας, ζουν 6 774 Γάλλοι.

Ουρές για να ψηφίσουν στο Λονδίνο το πρωί της Κυριακής

Υπομονή απαιτείται για να ψηφίσουν οι Γάλλοι του Λονδίνου, το πρωί της Κυριακής. Οπως συνέβη και στον Καναδά, με ουρές χιλιομέτρων, έτσι και στην βρετανική πρωτεύουσα χρειάζονται 2 με 3 ώρες για να ψηφίσει κάποιος. Στο Λονδίνο ζουν 200.000 Γάλλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού προξενείου.

Εθνικισμός, νεοκομμουνισμός, κέντρο -Οι 3 επιλογές

Ωστόσο, αυτό που θα μείνει από τις προεδρικές εκλογές του 2017 είναι ότι ο δικομματισμός θα αφήσει την τελευταία του αναπνοή: μια εθνικίστρια ηγέτης, η Μαρίν Λεπέν, ένας νεοκομμουνιστής, ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ένας κεντρώος, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπούν τον δικομματισμό. Αντίθετα, βρίσκονται στους αντίποδες του πολιτικού συστήματος. Λεπέν, Μελανσόν και Μακρόν προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων και των υποψηφίων του δικομματισμού -του Δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν. Ενα φαινόμενο που στα γαλλικά αποτελεί πλέον παράδοση και αποκαλείται « dégagisme » -που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «πάρτε πόδι». Αλλοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως «ανάγκη ανανέωσης».

Τέλος δικομματισμού

Η άνοδος-έκπληξη του Εμμανουέλ Μακρόν και του κινήματος «Εμπρός!» εγγράφεται σε αυτή την τάση την κατάρρευσης του δικομματισμού Αριστερά-Δεξιά. Αλλά οι εκλογές του 2017 χαρακτηρίζονται, επίσης, από την τρομερή άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς, με την υποψηφιότητα του Μελανσόν, και την ενίσχυση του εθνικισμού. Το 2012 η Μαρίν Λεπέν είχε πάρει 17,9% στις προεδρικές εκλογές, ήτοι 6,4 εκατομμύρια ψήφους. Αν η Λεπέν πάρει τελικά την Κυριακή 23 Απριλίου τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη 7,25 εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων.

Το «τέλος» των δύο παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού κόμματος και της Δεξιάς παράταξης αναμένεται να συμβεί την Κυριακή 23 Απριλίου. Αν κανείς από τους δύο υποψηφίους των σοσιαλιστών και των συντηρητικών δεν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, στη Γαλλία θα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Από το 1965, τα δύο αυτά παραδοσιακά κόμματα ποτέ δεν έπεσαν κάτω από 44% μαζί, σε προεδρική εκλογή.

Tags
Back to top button