Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πρόχειρο φαγητό: Η μεγάλη αύξηση θερμίδων στις μερίδες των αλυσίδων γρήγορης εστίασης

Το γρηγορο φαγητό, δεν φημίζεται για την θρεπτικότητά του στην διατροφή μας. Συνδέεται και με την παχυσαρκία, όμως όπως φαίνεται τις τελευταίες δεκαετίες, οι θερμίδες ανα μερίδα γρήγορου φαγητού έχουν αυξηθεί υπερβολικά.


Περισσότερες θερμίδες φαίνεται να περιέχουν τα ορεκτικά και τα επιδόρπια τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι θερμίδες που περιέχουν τα γεύματα στα πιο δημοφιλή εστιατόρια γρήγορης εστίασης των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, συνέκρινε τα τρόφιμα σε 10 εστιατόρια γρήγορης εστίασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα ορεκτικά είχαν περίπου 30 επιπλέον θερμίδες μετά από κάθε δεκαετία, ενώ τα επιδόρπια είχαν περίπου 62 επιπλέον θερμίδες την ίδια περίοδο. Τα πιάτα του μενού είχαν επίσης περισσότερο αλάτι.

«Παρά τον μεγάλο αριθμό επιλογών που προσφέρονται στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, οι θερμίδες, τα μεγέθη των μερίδων και η συνολική περιεκτικότητα σε αλάτι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Megan McCroy.


Τα μεγέθη των μερίδων των ορεκτικών και των επιδορπίων αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το μέγεθος των ορεκτικών αυξήθηκε κατά περίπου 13 γραμμάρια ανά δεκαετία, ενώ των επιδορπίων αυξήθηκε κατά 24 γραμμάρια. Επιπλέον, το μέγεθος των συνοδευτικών πιάτων παρέμεινε το ίδιο.

Οι πελάτες είχαν επίσης περισσότερες επιλογές στο μενού κατά την περίοδο της έρευνας. Ο αριθμός των ορεκτικών, των συνοδευτικών πιάτων και επιδορπίων αυξήθηκε κατά 226%, οδηγώντας σε αύξηση περίπου 23 πιάτων στο μενού τον χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η McCroy ανέφερε ότι τόσο η ίδια, όσο και οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι κάποιες αλλαγές, όπως η αναγραφή των θερμίδων στα πιάτα των εστιατορίων γρήγορου φαγητού, θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν μεγαλύτερες προσαρμογές στο μενού τους για να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή, όπως για παράδειγμα να προχωρήσουν στη μείωση των μεγεθών των μερίδων.

Tags
Back to top button