Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Προκαλεί ιταλικό περιοδικό! Το Αιγαίο στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Τουρκίας» το 2053

Το μηνιαίο ιταλικό περιοδικό Limes, το οποίο ασχολείται με τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, αμέσως μετά την πτώση της Δαμασκού και την παράδοση της Συρίας στους ισλαμοφασίστες και κατ’ επέκταση στην Τουρκία (μεταξύ άλλων χωρών), δημοσίευσε μια ανάλυση για τις περιφερειακές στρατηγικές της Άγκυρας και τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο της στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον όμως σε αυτή την ανάλυση και ταυτόχρονα εξωφρενικά προκλητικό, είναι ότι περιλαμβανόταν ένας χάρτης της σφαίρας επιρροής της Τουρκίας το 2053.

Ρώσος Αναλυτής: Ο Ερντογάν ρισκάρει να χάσει την Τουρκία στον πόλεμο για την Συρία

Υπό τον… πιασάρικο τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες της Τουρκίας 2053» (σ.σ. με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη!) στον χάρτη, το περιοδικό Limes αναφέρει ότι η πτώση της Δαμασκού ήταν «συμβατή» με το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας» που τονίζει συχνά ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Άγκυρα τελικά κέρδισε τον πόλεμο της Συρίας. Η πτώση της Δαμασκού σηματοδοτεί την αρχή του ‘Αιώνα της Τουρκίας’», γράφει χαρακτηριστικά. Επισημαίνεται ακόμη ότι η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που κέρδισαν τα περισσότερα με τις πολιτικές της στην περιοχή.

Το μάτι ωστόσο δεν μπορεί παρά να πέσει σε αυτόν τον χάρτη του ιταλικού περιοδικού, ο οποίος απεικονίζει την επιρροή της Τουρκίας σε τρεις ηπείρους. Μεταξύ των «τουρκικών» περιοχών εμφανίζεται και το Αιγαίο! Σχεδόν όλο το Αιγαίο!

Σύμφωνα με τη «μετάφραση» της χρωματικής διάκρισης που γίνεται στον χάρτη στην τουρκική «σφαίρα» ανήκουν τα εξής:

  • προσαρτημένα εδάφη
  • κράτη της Συνομοσπονδίας (συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και 12 νησιών)
  • κράτη «δορυφόροι»
  • Βόρεια Κύπρος
  • Γαλάζια Πατρίδα σε διευρυμένη θαλάσσια περιοχή
  • Προσαρτημένα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Πάτμος, Κάλυμνος και Κρήτη)

Ενώ το Ναχιτσεβάν (σ.σ. αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν, 450χλμ. δυτικά του Μπακού) και ο διάδρομος Zangezur (σ.σ. κορωνίδα στην ατζέντα του Παντουρκισμού) δεν έχουν ξεχαστεί στα ανατολικά, υπάρχουν δορυφορικά κράτη, όπως τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις δυτικές «κατακτήσεις» της Τουρκίας.

  • Πιο… λιανά κάνει τα του χάρτη ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, στο ageliaforos.com:

Τι υπάρχει σε αυτόν τον χάρτη; Τα κράτη που θα αποτελούν τις Ενωμένες Πολιτείες της Τουρκίας. Και οι περιοχές χωρίστηκαν σε έξι μέρη. Οι προσαρτημένες περιοχές. Οι συνομόσπονδες πολιτείες (συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και των Δωδεκανήσων). Τα κράτη-δορυφόροι. Η γαλάζια πατρίδα, ο διευρυμένος θαλάσσιος χώρος. Τα προσαρτημένα νησιά (Μυτιλήνη, Σάμος, Πάτμος-Κάλυμνος και Κρήτη). Και φυσικά η βόρεια Κύπρος. Επιπλέον, σε αυτόν συμπεριλήφθηκαν η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «απλώνεται σε τρεις ηπείρους στον χάρτη», η ιταλική δημοσίευση έκανε και μια οθωμανική αναφορά τοποθετώντας την Κωνσταντινούπολη στο κέντρο όλης αυτής της εικόνας!

Το άρθρο και κυρίως ο χάρτης, κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα και δεν έμειναν ασχολίαστα στο διαδίκτυο τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Τουρκία. Κυρίως όμως, οι γείτονες ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν περισσότερο!

  • Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

 

Tags
Back to top button