
Το «δώρο» του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα φαίνεται ότι ήταν η απόφαση του ESM να «ξεκλειδώσει» την υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ η οποία αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση 1 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της 4η δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.
Η έγκριση της δόσης δόθηκε κατόπιν της θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την πορεία της εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 22ας Μαρτίου 2018.
"Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM κ. Klaus Regling. "Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο (σσ: από το πρόγραμμα) τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί".
Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα θα ανέρχεται σε 46,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος των 86 δισ. ευρώ.
Ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους ως τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.
Μ. Σεντένο: «Καλός οιωνός»
Με θερμά λόγια ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε στο Twitter το απόγευμα της Πέμπτης την έγκριση της υπό-δόσης
του 1 δις ευρώ που εκκρεμούσε για την Ελλάδα από την τρίτη αξιολόγηση και είχε αναβληθεί πριν από λίγες ημέρες εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών για την παροχή των στοιχείων που έδειχναν την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Σεντένο αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και προσθέτει ότι «η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας».
Το tweet του Μάριο Σεντένο: