Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Πόσο σωστό είναι να μαλώνεις τον σκύλο σου;

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που τους μιλούν σαν να είναι άνθρωποι. Και πιστεύουν ότι, με τις κουβέντες, θα καταλάβουν τι τους ζητούν.

Βεβαίως και πρέπει να μιλάμε στον σκύλο μας, που τόσο του αρέσει. Και, εννοείται, είναι ικανός να κατανοήσει τις λέξεις που έχουμε φροντίσει να του μάθουμε.

Αλλά, πώς μπορούμε να «εξηγήσουμε» στον σκύλο μας ότι δεν επιθυμούμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του;

«Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που νιώθει, καταλαβαίνει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται! Στο μόνο που υστερεί, είναι η λεκτική επικοινωνία. Ο σκύλος δεν μιλάει όπως οι άνθρωποι. Επικοινωνεί με άλλους τρόπους, όχι λεκτικά.

Πώς, λοιπόν, μπορώ να κάνω τον σκύλο μου να καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, αφού δεν μπορώ να του το πω με λέξεις;

Η απάντηση είναι απλή: Μέσω της διόρθωσης, και όχι με μάλωμα. Διορθώνοντάς τον, τον καθοδηγώ αποτελεσματικά στο να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος. Μαλώνοντάς τον, απλώς τον… εκδικούμαι γι’ αυτό που έκανε!

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά του «διορθώνω» από το «μαλώνω»;

«Διορθώνω» σημαίνει «δείχνω σε κάποιον ένα λάθος, υποδεικνύοντάς του το σωστό». «Μαλώνω» σημαίνει, απλώς, «επιπλήττω κάποιον, του κάνω παρατήρηση».

Η διαφορά, επομένως, μεταξύ αυτών των δύο ενεργειών είναι ότι, ενώ με το μάλωμα εστιάζω απλώς και μόνο στην τιμωρία χωρίς να δείχνω στον σκύλο μου τι θα έπρεπε να κάνει, με την διόρθωση -αντίθετα- επικεντρώνω στην καθοδήγηση ως προς το τι είναι σωστό.

Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό, είναι το θέμα της τουαλέτας. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχουμε ένα κουταβάκι, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας.

Εάν το δω μπροστά μου να λερώνει σε σημείο εκτός πάνας (για παράδειγμα) και το μαλώσω, εκείνο θα καταλάβει απλώς ότι έκανε κάτι που με αναστάτωσε. Αλλά δεν θα του είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο με αναστάτωσε και γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος.

Εάν το διορθώσω, όμως, δηλαδή κάθε φορά το μεταφέρω από το σημείο που λέρωσε, πάνω στην πάνα του, θα το βοηθήσω να καταλάβει ότι δεν επιτρέπεται να λερώνει εκτός πάνας.

Η διόρθωση δεν περιλαμβάνει την ένταση, τη βία και τον εκνευρισμό του μαλώματος, και καθιστά τη λύση του προβλήματος πιο αποτελεσματική και γρήγορη!

Τέλος, μην ξεχνάτε την επιβράβευση. Όταν, μετά τη διόρθωση, ο σκύλος κάνει τελικά αυτό που θέλουμε, πάντα τον επιβραβεύουμε. Με τη διόρθωση του δείχνουμε τι δεν θέλουμε. Με την επιβράβευση, τι θέλουμε.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δείξετε στον σκύλο σας ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, μην αφήσετε απλώς τα νεύρα σας να βρουν διέξοδο, αλλά διδάξτε τον ήπια και ξεκάθαρα τι θα θέλατε να κάνει».

Tags
Back to top button