Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγαράκι των πιάτων

Τα σφουγγάρια γενικότερα, όποια χρήση και να έχουν είναι από τις γνωστότερες εστίες μικροβίων. Εσείς, ξέρετε κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σφουγγάρια που πλένουμε τα πιάτα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο των μικροβίων;

Μετά από ανάλυση 14 σφουγγαριών κουζίνας σε νοικοκυριά στη Γερμανία, οι ερευνητές αναγνώρισαν 362 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων συνολικά. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο μέσος σπόγγος είχε 45 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Η μελέτη χαρακτήρισε τα σφουγγαράκια ως μία από τις «μεγαλύτερες πηγές ενεργών βακτηρίων σε ολόκληρο το σπίτι».

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα βακτηρίδια μπορεί να είναι δυνητικά παθογόνα, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκαλούν ασθένειες.

«Οι παθογόνοι οργανισμοί που εισάγονται στην κουζίνα από μολυσμένα τρόφιμα ή ακατέργαστο κρέας είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε σφουγγαράκια κουζίνας», εξηγεί η Rhea Mehta, Ph.D., μοριακή τοξικολόγος.

Διευκρινίζει ότι, ενώ πολλά από αυτά δεν είναι επικίνδυνα, άλλα ενδέχεται να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις σε ορισμένους ανθρώπους. «Αν και η έκθεση σε αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο σπίτι είναι σπάνια, εκείνοι με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο», λέει.

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε το σφουγγάρι σας;

Σύμφωνα με τη Mehta, το συχνό πλύσιμο των σφουγγαριών είναι απαραίτητο. Όπως υποστηρίζει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα καθαρίσετε και να απομακρύνετε τα βακτήρια είναι να τα βρέχετε και να τα τοποθετείτε στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτό καθημερινά.

Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων ή το σφουγγάρι σας περιέχει μεταλλικές ίνες, το πλυντήριο πιάτων είναι μία αποτελεσματική λύση. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το σφουγγάρι σας σε ένα μπολάκι με χυμό λεμονιού και απιονισμένο νερό.

Τέλος, πέρα από τον τακτικό καθαρισμό, είναι σημαντικό να το κρατάτε μακριά από εστίες βακτηρίων όπως το ωμό κρέας. Σύμφωνα με τη Mehta, ένα καλά διατηρημένο σφουγγάρι μπορεί να αντέξει έως και ένα μήνα.

Tags
Back to top button