Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσα κορεσμένα λιπαρά μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;

Οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, δηλαδή λιπαρών που προέρχονται από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και το πλήρες γάλα, φαίνεται πως είναι διχαστικές. 


Για κάθε μελέτη που βρίσκει τα κορεσμένα λιπαρά ανθυγιεινά, υπάρχει μία άλλη που δείχνει ότι ο ρόλος τους στις καρδιοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις, σηκώνει αρκετή συζήτηση.

Για παράδειγμα, δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2016 κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα. Η πρώτη, βασισμένη σε προηγούμενα μη δημοσιευμένα δεδομένα από έρευνα στη Μινεσότα σχεδόν πριν 50 χρόνια, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, με φυτικά έλαια πλούσια σε λινολεϊκό οξύ, όπως το καλαμποκέλαιο, δεν μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή άλλες αιτίες.

Η δεύτερη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που παρακολούθησε πάνω από 126.000 ανθρώπους, κάποιους έως και 32 χρόνια, υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι με τι τα αντικαθιστά κανείς.

Τα οφέλη των ακόρεστων λιπαρών οξέων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, τα οποία περιέχουν τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το σογιέλαιο και τα ψάρια, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο καλαμποκέλαιο.


Πιο πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον (2018) που εστίασε στα κορεσμένα λιπαρά των γαλακτοκομικών -πλήρες γάλα, τυρί, γιαούρτι- δεν βρήκε καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσής τους και της καρδιακής νόσου ή του εγκεφαλικού.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι επιστήμονες γενικά συναινούν στην ανάγκη περιορισμού των λιπαρών και όχι αντικατάστασής τους με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ειδικά light προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη ως βελτιωτικό της γεύσης.

Μπορείτε να καταναλώνετε πλήρη γαλακτοκομικά, αρκεί οι θερμίδες που προέρχονται από τροφές με κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Είναι επίσης σημαντικό να αφαιρείτε το ορατό λίπος από τρόφιμα, όπως το μοσχάρι και η πέτσα από τα πουλερικά.

Tags
Back to top button