![Πως θα απολαμβάνουμε τις εξόδους μας μετά την άρση των περιορισμών - Το μοντέλο του Χονγκ Κονγκ](https://pro-news.gr/images/posts/April 2020/pos-tha-apolamvanoyme-tis-eksodoys-mas-meta-tin-arsi-ton-perioris.webp?5d5c35da8c8f35074798c47971e31af6)
Καθώς αναρίθμητες πόλεις ανακοινώνουν πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των κλειστών κλάδων της οικονομίας, πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων αλλά και κορυφαίοι του χώρου εστίασης και φιλοξενίας, αναρωτιούνται πώς θα είναι η επόμενη φάση για τα εστιατόρια.
Με το Χονγκ Κονγκ, την Σεούλ και την Ταϊπέι να έχουν σε μεγάλο βαθμό ελέγξει την εξάπλωση, επιτρέποντας στα εστιατόρια να παραμείνουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί πιστεύουν ότι η παρούσα κατάσταση στους χώρους εστίασης στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί μια «ματιά στο κοντινό μέλλον» για τα εστιατόρια και στον υπόλοιπο κόσμο.
«Με τα νέα κρούσματα Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ να παραμένουν σταθερά σε μονοψήφια νούμερα τις τελευταίες ημέρες, απαλλάχτηκα από τις κάλτσες για το σπίτι, φόρεσα τις μπότες μου, έβαλα μια χειρουργική μάσκα και έκανα αυτό που πολλοί στις ΗΠΑ νοσταλγούν εδώ και βδομάδες. Βγήκα για δείπνο», γράφει ο Genung κάτοικος της χώρας.
«Διάλεξα το Frank's, εν μέρει επειδή προσφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους κανονισμούς που έχουν παγιωθεί την τρέχουσα περίοδο στο Χονγκ Κονγκ. Δόθηκε διαταγή να κλείσουν τα μπάρ, αλλά όχι τα εστιατόρια. Το Frank's είναι μια διττή επιχείρηση, περισσότερο μπαρ στο υπόγειο από ότι εστιατόριο στον πάνω όροφο. Το υποχρεωτικό κλείσιμο των μπαρ σήμαινε πως σχεδόν όλοι στην "περιοχή των πάρτι" στο Lan Kwai Fong, έπρεπε να βάλουν λουκέτο. Το Frank's είναι στα σύνορα με μια εξίσου πολύβουη περιοχή, γεμάτη εστιατόρια».
«Κανονικά, θα μου κόστιζε λιγότερο από ένα δολάριο για να πάρω το μετρό ή το μίνι-λεωφορείο από το σπίτι μου στην οδό Wyndham, αλλά για να ελαχιστοποιήσω τον χρόνο σε κλειστούς, μικρούς και πολυπληθείς χώρους, πλήρωσα 6,5 δολάρια σε ταξί. Στην είσοδο του Frank's, με σταμάτησε ένας από τους εργαζόμενους και ήρθα αντιμέτωπος με το πρώτο από μία σειρά εμποδίων που έχει πια το φαγητό εκτός σπιτιού: τον έλεγχο της θερμοκρασίας.»
Οι κανονισμοί για τα εστιατόρια, από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ
-Όλοι οι επισκέπτες και το προσωπικό πρέπει να θερμομετρούνται πριν εισέλθουν στο εστιατόριο
-Οι παρέες των θαμώνων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες των τεσσάρων ατόμων
-Τα εστιατόρια επιτρέπεται να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους ή και λιγότερο. -Τα τραπέζια πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρων ή και μεγαλύτερη -Αντισηπτικά χεριών θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για εργαζόμενους και πελάτες
«Το να σε σημαδεύουν με ένα θερμόμετρο υπέρυθρων στο κούτελο εκτός ιατρείου, μπορεί να χαλά την ατμόσφαιρα στην Αμερική, αλλά στο Χονγκ Κονγκ «δένει» σχεδόν φυσικά με τα υπόλοιπα αντι-επιδημικά μέτρα που είχε υιοθετήσει η πόλη πριν από περίπου 16 χρόνια, κατά το ξέσπασμα του πρώτου SARS. Ταμπέλες στα ασανσέρ ενημερώνουν για το κάθε πότε αποστειρώνονται τα κουμπιά. Τα αντισηπτικά είναι «καρφωμένα» στα λόμπι εδώ και χρόνια. Είναι βέβαια και οι μάσκες».
«Πολύ πριν την εμφάνιση της νόσου Covid-19, θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσεις μια ολόκληρη ημέρα στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να δεις κάποιον να φορά μάσκα. Είναι τόσο συνηθισμένες που αν συναντούσες έναν φίλο στο δρόμο και μετά σε ρωτούσαν αν φόραγε μάσκα, μπορεί και να μην θυμώσουν. Αλλά στο Frank's, όπως και σε κάθε άλλο εστιατόριο από το οποίο πέρασα, το προσωπικό φορά πια τις ίδιες, μπλε χειρουργικές μάσκες που οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ φοράνε στους δρόμους εδώ και χρόνια.