
Έντονη διάθεση για αστεία και ανέκδοτα είχε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ξεκίνησε τα... ανέκδοτα με δηλώσεις του τύπου «Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας» και «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις με χαρακτηριστικά γεγονότα τις επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη» και μετά πήγε στο γνωστό, αλλά πάντα αξιόπιστο σε ότι αφορά το γέλιο που σκορπά, επιχείρημα ότι «Η χώρα αποκτά οικονομική δύναμη πυρός για τα επόμενα χρόνια καθώς μπορεί να αντλήσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Τουλάχιστον αυτή την φορά απέφυγε την ιλαρότητα δηλώσεων τύπου «Να προσέξουμε τα μην τα σπαταλήσουμε όπως κάναμε επί ΠΑΣΟΚ στην δεκαετία του '80».
Εκεί όμως που έκανε το ακροατήριό του να σπαρταρά από τα γέλια ήταν η εξής φράση: «Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης»!
Ποια δυναμική; Του νεκρού!
Γιατί αυτό που στην συνέχεια περιέγραψε και τεκμηρίωσε με στέρεα επιχειρήματα ήταν ότι «Κλά...ει ο νεκρός», όπως έλεγε και μια παλιά φράση στην αργκό της εποχής.
Συγκεκριμένα, είπε το σπαρταριστό ότι «Το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση (+1,9%) από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»!
Δηλαδή με 1,9%, επάνω από την πάτο, «σκίσαμε»!
Και συνέχισε λέγοντας «Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν οι εκτιμήσεις»!
Δηλαδή οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι γιατί σε ένα κράτος, πριν τον κορωνοϊό έγραψαν σε ένα τρίμηνο ανάπτυξη 0,5%! Ίσως γιατί το τέταρτο τρίμηνο του 2019 είχαν ύφεση 0.3%! Για αυτή την οικονομία μιλάμε, πλέον. Την οικονομία του «0,Κάτι»
Και εκεί που «τα έδωσε όλα« ο Σ.Πέτσας, ήταν όταν δήλωσε ότι «Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο όταν -κόντρα στις προβλέψεις των καταστροφολόγων- συγκράτησε την ύφεση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 σε μονοψήφιο ποσοστό»!
Δηλαδή τι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης; Ότι στο 9μηνο η ύφεση ανέρχεται στο «αμελητέο» ποσοστό του 8,5%;
Έτσι, σύμφωνα μετά το «θριαμβευτικό» 0,4% ανάπτυξης του α'τριμήνου του 2020, ήρθε μια «λογική υποχώρηση» 14,2% και «καπάκι» στο γ'τρίμηνο άλλος ένας «θρίαμβος της αντοχής της ελληνικής οικονομίας» με ύφεση 11,7%.
Άρα «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι» «μόνο» 8,5% η ύφεση το εννεάμηνο το 2020! Οταν σε όλα τα Μνημόνια της δεκαετίας η ύφεση ήταν 23%!
Ελα μου, όμως, που ο χρόνος έχει... 12 μήνες και χρειαζόμαστε άλλους τρεις να κλείσουμε αυτό τον «θρίαμβο».
Το οποίο δ'τρίμηνο έρχεται θριαμβευτικά με ύφεση να υπολογίζεται κάπου στο 12-15%!
Και το «καλύτερο» δεν ήρθε ακόμα: Το «καλύτερο» απ'ότι φαίνεται θα είναι το α'τρίμηνο του 2021, όπου, και πλέον, θα έχουμε τέσσερα «τρίμηνα κορωνοϊού».
Εκεί ιδανικά υπολογίζεται στο 7% η ύφεση, αν όλα πάνε καλά και αρχίσει η αγορά να επιστρέφει στην ομαλότητα. Αν όχι, πάμε πάλι για διψήφιο ποσοστό.
Γιατί, πόσο καλύτερα θα πάει στην οικονομία το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 από το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020 που είχε 11,7% ύφεση;
Εμείς, λοιπόν, χάριν του σεναρίου της ιλαροτραγωδίας, λέμε πολύ καλύτερα!
Έτσι για να δώσουμε και από την πλευρά μας ένα τόνο ευθυμίας στην κουβέντα, μια που ουδέποτε στην σύγχρονη οικονομική ιστορία το α'τρίμηνο ενός έτους ήταν καλύτερο από το γ' του προηγούμενου έτους, λόγω τουρισμού, πάντα.
Ας πούμε υποθετικά, λοιπόν, ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 7% το α' τρίμηνο του 2021.
Άρα έχουμε ύφεση 14,2% το β'τρίμηνο του 2020, 11,7% το γ'τρίμηνο, 12% ιδανικά, το δ' τρίμηνο και πολύ ιδανικά, 7% ύφεση το α'τρίμηνο του 2021. Ιδανικά, πάντα και με τις καλύτερες των προθέσεων.
Και καταλήγουμε σε μία ύφεση περί το 11% τους 12 μήνες της «κορωνοχρονιάς»!
Είναι μεγάλη; Εξαρτάται. Άμα είναι πεθαμένος, τι δύο, τι τρία μέτρα κάτω από την γη να σε θάψουν. Πεθαμένος είσαι, δεν σε νοιάζει.
Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί!
Δύσκολα ή οριακά θα υπάρξει θετικό τρίμηνο του 2021, έναντι ακόμα και αυτού του 2020. Ίσως το δ' τρίμηνο του 2021 να υπάρξει κάποιο θετικό πρόσημο.
Ακόμα και το γ'τρίμηνο του 2021, το τουριστικό, δύσκολα θα είναι θετικότερο από το καταστροφικό του 2020. Γιατί; Γιατί έχει καταρρεύσει το οικοδόμημα, έστω αυτό το στρεβλό και παρηκμασμένο οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας.
Και θα έχουμε λοιπόν για το 2020, επιστροφή του ΑΕΠ στα 165 -ή και πιο κάτω- δισ..
Όταν είχαμε 230 δισ. ΑΕΠ το μακρινό, υπέροχο, 2009 που δεν γουστάραμε τον Κώστα Καραμανλή γιατί «υπήρχαν λεφτά» και θα τα μοίραζε ο -ποιος άλλος;- Γιωργάκης Παπανδρέου.
Και όλα αυτά ξέρετε τι σημαίνουν; Άλλη μια χαμένη δεκαετία, όπως αυτή του 2010-2020.
Κι εδώ, τέρμα τα αστεία. Η χώρα θα βρεθεί στην θέση που βρέθηκαν μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κλπ.
Που ακόμα, τριάντα χρόνια μετά, παλεύουν να σταθούν.