Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιο γάλα προστατεύει από αλλεργίες και άσθμα - Πόσο ασφαλές είναι

Το ακατέργαστο γάλα έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας και άσθματος, όμως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε ακατέργαστο (νωπό) γάλα επειδή μπορεί να περιέχει βακτήρια.

Η παστερίωση, η οποία είναι η διαδικασία θέρμανσης του γάλακτος για τη θανάτωση βακτηρίων, είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση νωπού γάλακτος -ειδικά στην πρώιμη παιδική ηλικία- με χαμηλότερα επίπεδα σε αλλεργίες και άσθμα.

Είναι αυτό το στοιχείο αρκετά πειστικό για να διακινδυνεύσει κανείς να πιει (ή να δώσει στο παιδί του!) δυνητικά μη ασφαλές γάλα;

Ακατέργαστο γάλα κατά την παιδική ηλικία

Ο Georg Loss, από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, και συνάδελφοί του από όλη την Ευρώπη, διενήργησαν μελέτη σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Έδειξαν ότι τα ποσοστά σε αλλεργίες και άσθμα είναι χαμηλότερα σε όσα έπιναν μόνο ακατέργαστο γάλα.

Τα παιδιά που έπιναν και ακατέργαστο, αλλά και συνηθισμένο (επεξεργασμένο, παστεριωμένο) γάλα είχαν χαμηλότερα ποσοστά σε αλλεργίες, αλλά μόνο εάν είχαν εκτεθεί στο νωπό γάλα πριν από το πρώτο έτος της ζωής τους, ή εάν το έπιναν καθημερινά. Τα ποσοστά για το άσθμα δεν ήταν χαμηλότερα σε αυτά τα παιδιά.

Η πολύ σημαντική σημείωση είναι, ότι το βράσιμο του ακατέργαστου γάλακτος για να εξοντωθούν τα βακτήρια, ακύρωσε εντελώς αυτά τα αποτελέσματα.

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ερευνητές βρήκαν πολύ υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στο νωπό γάλα. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί εάν τα βακτήρια αυτά ήταν ή όχι οι υπεύθυνοι παράγοντες που παρείχαν την προστασία από αλλεργίες και άσθμα.

Αλλεργίες σε ενήλικες

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αλλεργιών αργότερα στη ζωή μειώθηκε σε ενήλικες στις ΗΠΑ, που μεγάλωσαν σε ένα γεωργικό περιβάλλον και, επομένως, έπιναν κατά κανόνα νωπό γάλα.

Το ίδιο δεν ισχύει για το άσθμα.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι δύσκολο να εξετάσουμε την επίδραση της κατανάλωσης ακατέργαστου γάλακτος σε απομόνωση, επειδή η μελέτη εξέταζε ειδικά τα άτομα που μεγάλωσαν σε ένα γεωργικό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, το νωπό γάλα μπορεί να μην ήταν ο μόνος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση των αλλεργιών σε αυτόν τον πληθυσμό της μελέτης.

Ακατέργαστο γάλα: Ναι ή όχι;

Τελικά, θα μπορούσε το νωπό γάλα να προστατεύσει τις επόμενες γενιές από αλλεργίες και άσθμα;

Ο δρ. Loss και οι συνεργάτες του εφιστούν την προσοχή, λέγοντας, “(…) με βάση τις τρέχουσες γνώσεις, η κατανάλωση νωπού γάλακτος δεν μπορεί να συνιστάται επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους παράγοντες”.

Αντ’ αυτού, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι “μόλις καταστούν καλύτερα κατανοητοί οι μηχανισμοί που οδηγούν στο προστατευτικό αποτέλεσμα των γαλακτοκομικών προϊόντων, τότε μπορούν να αναπτυχθούν τρόποι επεξεργασίας και διατήρησης ενός ασφαλούς, ‘προστατευτικού’ για αλλεργίες και άσθμα, γάλακτος”.

Το CDC είναι σαφές στην σύστασή του. Αναφέρει: “Αν θέλετε να διατηρήσετε το γάλα στη διατροφή στα μέλη της οικογένειάς σας, προστατέψτε τα με το να μην τους το δίνετε νωπό”.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα, για να κατανοήσουν πλήρως το τι είναι αυτό που κάνει το νωπό γάλα τόσο καλό στην πρόληψη της αλλεργίας και, ενδεχομένως, του άσθματος.

Tags
Back to top button