Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιές είναι οι πιο συχνές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Αν υπάρχει ένας όρος με τον οποίο οι άνδρες δεν επιθυμούν να… συναντηθούν ποτέ στη ζωή τους αυτός δεν είναι άλλος από τη «στυτική δυσλειτουργία». Πολλές φορές αυτή η κατάσταση ταυτίζεται με την αρρενωπότητα.
Επομένως η αδυναμία ενός άνδρα να έρθει σε στύση μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά την αυτοεκτίμησή του.

Για να αποφύγετε λοιπόν αυτό το σημαντικό πρόβλημα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε σε πρώτη φάση τι μπορεί να το προκαλεί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες είναι οι σημαντικότερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Μία προϋπόθεση, πολλές αιτίες
Η ανικανότητα μπορεί να προκύψει μέσα από πολλαπλές αιτίες, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Το Πανεπιστήμιο του Maryland αναφέρει ότι περίπου το 85% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας βασίζεται σε φυσικά αίτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές παθήσεις μοιράζονται το ίδιο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την αδυναμία των αιμοφόρων αγγείων να επιτρέψουν την φυσιολογική ροή του αίματος μέσα απ’ αυτά. Αν και συχνά το πρόβλημα βρίσκεται στο μυαλό, μόλις το 15% των αιτιών οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια.

Η φροντίδα της καρδιάς
Ένας αριθμός αιτιών που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις, σχετίζεται επίσης με τη στυτική δυσλειτουργία, όπως:

• υψηλή αρτηριακή πίεση

• υψηλή χοληστερόλη

• φραγμένα αιμοφόρα αγγεία

• καρδιακό νόσημα

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μaryland, oι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν επίσης υψηλή πίεση του αίματος. O διαβήτης, ο οποίος συνδέεται επίσης με καρδιαγγειακή νόσο, είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία.

Εγκέφαλος και ορμόνες
Πολλές συνθήκες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν συνδεθεί με τη στυτική δυσλειτουργία. Άλλες αιτίες είναι ορμονικές, όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα στην υπόφυση που οδηγεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης και τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης.

Ωστόσο, αν και η μειωμένη τεστοστερόνη έχει συχνά κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για τη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μaryland μόλις το 5% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι επιπτώσεις κάποιου τραυματισμού
Ορισμένοι τύποι φυσικών τραυμάτων και βλαβών, ιδιαίτερα εκείνοι που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου ή της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη των νεύρων που οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία. Οι ακόλουθες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια μείωση ή απώλεια της σεξουαλικής λειτουργίας:

• ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση

• χειρουργική επέμβαση συρίγγιου

• χειρουργείο για προστάτη, παχύ έντερο, ορθό ή καρκίνο

Φάρμακα και δυσλειτουργία
Ένας μακρύς κατάλογος φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση και να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Πολλά φάρμακα, τόσο συνταγογραφούμενα, όσο και μη συνταγογραφούμενα μπορεί να είναι υπεύθυνα, όπως:

• αντικαταθλιπτικά

• αντιισταμινικά

• φάρμακα για την υπέρταση

• φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους κατά τον ίδιο τρόπο. Ενώ μερικοί άνδρες μπορεί να εμφανίσουν σημάδια της στυτικής δυσλειτουργίας από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, άλλοι δεν εμφανίζουν.

Ψυχολογικά θέματα
Οι ψυχικές συνθήκες υγείας και οι ψυχολογικές καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, οι δυσκολίες στις σχέσεις και η κακή επικοινωνία μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα σεξουαλικά συναισθήματα και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα προβλήματα στύσης.

Το άγχος είναι ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην ψυχολογική ανικανότητα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland. Τα προβλήματα στις σχέσεις συχνά επηρεάζουν άμεσα τη σεξουαλική απόδοση, ιδιαίτερα αν προκύψουν θυμός και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι.

Μείνετε υγιείς και ευτυχισμένοι
Αν και δεν είναι όλες οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας εύκολο να προληφθούν, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά με έξυπνες επιλογές. Κόψτε το κάπνισμα, χάστε βάρος και ενεργοποιηθείτε σωματικά. Αυτές οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να συμβάλλουν να παρακάμψετε τα υποκείμενα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στη στυτική δυσλειτουργία.

Παράλληλα, μπορείτε να φροντίσετε να βελτιώσετε την επικοινωνία στις σχέσεις σας, ή να αναζητήσετε θεραπεία αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αλκοόλ ή ουσίες. Η άσκηση και οι υγιεινές συνήθειες θα συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.

Tags
Back to top button