Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς χώρες σε περίπτωση Γ' Παγκόσμιου Πολέμου; - Κακά «μαντάτα» για την Ελλάδα

Οι σφοδρές επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την παγκόσμια αστάθεια, σε μια περίοδο όπου οι συγκρούσεις υψηλού προφίλ αυξάνονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Με τις μάχες στη Γάζα και την Ουκρανία να μη σταματούν, η ανησυχία για την κλιμάκωση και το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου είναι εξαιρετικά έντονη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να θυμηθούμε ποιες είναι οι πιο ειρηνικές χώρες, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης (Global Peace Index – GPI), που συντάσσεται από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace). Ο οργανισμός αυτός, ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός, επιδιώκει να στρέψει την παγκόσμια προσοχή στην ειρήνη ως θετικό και εφικτό μέτρο ευημερίας και προόδου.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά η Ισλανδία, η οποία θεωρείται η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο, προηγούμενη κατά 33 θέσεις το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρώπη κυριαρχεί ανάμεσα στις πιο ειρηνικές περιοχές, όπως αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα Birmingham Mail. Συνολικά, η έκθεση καταγράφει την κατάσταση σε 163 χώρες, αξιολογώντας το επίπεδο ασφάλειας ή κινδύνου σε κάθε μία.

Οι 20 πιο ειρηνικές χώρες παγκοσμίως είναι:

  1. Ισλανδία

  2. Αυστρία

  3. Ιρλανδία

  4. Νέα Ζηλανδία

  5. Σιγκαπούρη

  6. Ελβετία

  7. Πορτογαλία

  8. Δανία

  9. Σλοβενία

  10. Μαλαισία

  11. Καναδάς

  12. Τσεχία

  13. Φινλανδία

  14. Ουγγαρία

  15. Κροατία

  16. Βέλγιο

  17. Ιαπωνία

  18. Ολλανδία

  19. Αυστραλία

  20. Γερμανία

Την ίδια ώρα, η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται δραματικά μετά τις αμερικανικές επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν — τις Fordow, Natanz και Isfahan. Την είδηση ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες για μια πιθανή «ολική σύρραξη».

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, η επίθεση έγινε με 12 πυραύλους που διείσδυσαν στο έδαφος και εξερράγησαν υπογείως σε κρίσιμες εγκαταστάσεις. Στην ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια και συνεχάρη τους Αμερικανούς στρατιώτες για την επιτυχία της επιχείρησης, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για ειρήνη».

Αντιδρώντας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Seyed Abbas Araghchi κατήγγειλε την επίθεση ως «εξωφρενική», «παράνομη» και «εγκληματική», επισημαίνοντας σοβαρές παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Araghchi προειδοποίησε ότι το Ιράν διατηρεί «όλες τις επιλογές» για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα συμφέροντά του, προειδοποιώντας για τις μακροχρόνιες συνέπειες της επίθεσης.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Επιχειρήσεων Jonathan Reynolds δήλωσε στο Sky News ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την αμερικανική επιχείρηση, αλλά δεν συμμετείχε σε αυτή. Υπογράμμισε την ανάγκη για μια διπλωματική διαδικασία προκειμένου να αντιστραφούν οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο πυρηνικής εξάπλωσης στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής παραμένει πιο ρεαλιστική από ποτέ, σε μια περίοδο όπου η ειρήνη μοιάζει να είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Tags
Back to top button