Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποια είναι η πιθανότητα ενός άμεσου πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και Ελλάδος με αφορμή την Κύπρο

Με βάση τις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις , η πιθανότητα ενός άμεσου, θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Ελλάδας με επίκεντρο την Κύπρο, είναι ένας υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος, κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των στρατηγικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και του πολέμου στο Ιράν. 

Η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο να ρεφάρουμε στα εθνοκτόνα μνημόνια

Η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο να ρεφάρουμε στα εθνοκτόνα μνημόνια

Η πιθανότητα ενός άμεσου πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παραμένει όμως στο προσκήνιο, αφού το εχθρικό κλίμα των δύο χωρών συντηρείται συνεχώς κυρίως με ευθύνη της Τουρκίας.

Ο γνωστός Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μίλησε για ισραηλινή επέκταση εδαφών από το Ισραήλ, σε συνέχεια της επικίνδυνης για την χώρα του φυσικά, στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την οποία είχε χαρακτηρίσει  ως «επικίνδυνη πολιτική» που θα «φέρει πόλεμο».

Δεν πρόκειται για τυχαίες δηλώσεις, αλλά για την κύρια εξωτερική πολιτική της Τουρκίας , η οποία στοχοποιεί την τριπλή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία χαλάει στην πράξη τα τουρκικά σχέδια.

Υπόθεση Μυρτώς: Σχέδιο πορνείας, ναρκωτικά και το πρόσωπο από την Πελοπόννησο

Η συνεχής εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων και πιθανής δημιουργίας κοινής δυνάμεως ταχείας αντίδρασης, Ελλάδος-Κύπρου και Ισραήλ, εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως προσπάθεια περιορισμού της στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Κύπρος παραμένει το κεντρικό σημείο τριβής. Σχετικά πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα και αναλυτές τονίζουν την ενόχληση της Άγκυρας για την παρουσία ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard στην Κύπρο, βλέποντας σε αυτή μια προσπάθεια αλλαγής των στρατιωτικών δεδομένων.

Οι ίδιοι είχαν δηλώσει για το ενδεχόμενο η περιοχή της Κύπρου να μετατραπεί σε «νέα Συρία», όπου Τουρκία και Ισραήλ θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια δι' αντιπροσώπων (proxy) σύγκρουση. 

Πιθανά Σενάρια Σύγκρουσης και το Μέτωπο της Συρίας

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η Συρία έχει μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού. Η Τουρκία επιδιώκει μια ενιαία Συρία υπό την επιρροή της, ενώ το Ισραήλ στηρίζει δυνάμεις (όπως οι Κούρδοι του YPG/SDF) που η Άγκυρα θεωρεί υπαρξιακή απειλή.

Ναυτική Εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο

Μια πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας, θα ήταν κάτω από ορισμένες συνθήκες η επιβολή  ναυτικού αποκλεισμού ή παρεμπόδισης ισραηλινών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα οδηγούσε σε ναυτική εμπλοκή  για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των θαλάσσιων οδών.

Έχουμε καλά νέα: Ετοιμάστηκε η πλατφόρμα του νέου ελληνικής κατασκευής UAV Αρχύτας της ΕΑΒ

Αντί για απευθείας πολεμική σύγκρουση, η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει τη στήριξη σε ένοπλες ομάδες κατά του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ θα μπορούσε να ενισχύσει αυτονομιστικά κινήματα εντός της τουρκικής επικράτειας. 

Η πρόσφατη  τουρκική αεροναυτική άσκηση Mavi Vatan 2026 (Γαλάζια Πατρίδα 2026), η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα (3-9 Απριλίου 2026), αποκάλυψε όμως, το στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας για τη Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων και την προβολή ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις. 

Το σχέδιο που αναδείχθηκε περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

Η Τουρκία επέδειξε ένα εξελιγμένο "επιχειρησιακό εγχειρίδιο" που βασίζεται στη συνεργασία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV). Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν βολές ακριβείας και κοινές επιχειρήσεις που δείχνουν την πρόθεση της χώρας να κυριαρχήσει τεχνολογικά στην περιοχή.

Το ελικοπτεροφόρο/αμφίβιο σκάφος επίθεσης αποτέλεσε το κέντρο ελέγχου της άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως πλατφόρμα για την αποστολή δυνάμεων μακριά από τις τουρκικές ακτές.

 Οι τουρκικές ασκήσεις διεξήχθησαν ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία για έλεγχο μιας θαλάσσιας περιοχής 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 Η άσκηση “ Γαλάζια Πατρίδα”  λειτούργησε ως επίδειξη δύναμης για την επιβολή των τουρκικών διεκδικήσεων σε θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την αναζήτηση ενεργειακών πόρων.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα διεξαγωγής ναρκοπολέμου και στην προστασία κρίσιμων υποδομών στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με αναλυτές από το Defence Turkey και το TurDef, η άσκηση αυτή δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά μια σαφής δήλωση της Τουρκίας ότι το μέλλον του Πολεμικού σχεδιασμού στη Μεσόγειο είναι αυτοματοποιημένο, δικτυοκεντρικό και επεκτατικό.

Η Άγκυρα μέσα σε όλα αυτά όμως, ξέρει καλά ότι αν αντιμετωπίσει το ελληνικό και το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό και την αεροπορία, θα δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα, που διαλύσουν ολόκληρο το σημερινό σύστημα εξουσίας.

Το πιο χειρότερο όμως για την Τουρκία, θα ήταν μετά από μια μεγάλη ήττα από Έλληνες και Ισραηλινούς, να αποδεχθεί την ίδρυση Κουρδικού κράτους, και με εδάφη εντός τουρκικού εδάφους. 

Tags
Back to top button