, η τουρκική πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη πιλότων και αυτό δημιουργεί σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα.
Ως λύση στο παραπάνω πρόβλημα το τουρκικό υπουργείο άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες αναφορικά με την πρόσληψη ενεργών αξιωματικών ως πιλότων για το έτος 2024.
Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε ένας οδηγός, ο οποίος αναφέρει πως μπορεί πλέον να υποβάλει αίτηση για να γίνει πιλότος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας οποιοσδήποτε Τούρκος υπήκοος πτυχιούχος τετραετούς σχολής (ο οποίος πληροί και κάποιες ακόμη προϋποθέσεις).
Αν μην τι άλλο η νέα επίσημη τουρκική ανακοίνωση επιβεβαιώνει πως το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας της Άγκυρας δεν έχει αναπληρώσει τα τεράστια κενά που δημιούργησε το πραξικόπημα του 2016, όταν περίπου 300 έμπειροι πιλότοι και λοιπόν προσωπικό αποτάχθηκαν ως υποστηρικτές του πραξικοπήματος του Γκιουλέν.
Γιατί Ψάχνει Τώρα Νέους Πιλότους η Τουρκία;
Εύλογα όμως κανείς μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Τουρκία αποφάσισε να αυξήσει σήμερα το δυναμικό πιλότων της, 8 χρόνια μετά το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν;
Οι λόγοι πίσω από αυτήν την απόφαση είναι διάφοροι και πολλοί από αυτούς δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως ο σημαντικότερος είναι ο εξής: η τουρκική πολεμική αεροπορία από το 2016 μέχρι και σήμερα δεν έχει παραλάβει νέα μαχητικά αεροσκάφη. Τώρα όμως μετά από χρόνια αναμένει καινούργια F-16 Viper από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευελπιστεί να αποκτήσει και μαχητικά Eurofighter Typhoon από την Ευρώπη.
Η πρόσφατη κίνηση του τουρκικού υπουργείου υποδεικνύει πως η Άγκυρα δεν διαθέτει σήμερα αρκετούς πιλότους για να επανδρώσει αυτά τα αεροσκάφη που αναμένεται να λάβει. Μιλάμε φυσικά για τα 40 καινούργια F-16 Viper που είχε παραγγείλει τον Οκτώβριο του 2021 η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα 40 Eurofighter Typhoon που αιτήθηκε φέτος από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία που τα παράγει.
Αν και είναι αβέβαιο αν η Γερμανία εγκρίνει την πώληση του Eurofighter, η Τουρκία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παραλάβει τα επόμενα χρόνια τα 40 Viper από τις ΗΠΑ. Μάλιστα πρόσφατα έγινε γνωστό πως κατέλαβε και το αρχικό ποσό πληρωμής στην αμερικανική πλευρά, όπως ανέγραφε η συμφωνία του 2021.
Δεδομένων όλων αυτών, η τουρκική πολεμική αεροπορία προσπαθεί απεγνωσμένα να αυξήσει τον αριθμό πιλότων της για να μπορεί να επιχειρήσει αυτά τα μαχητικά που αναμένει, όπως επίσης και τις μοίρες με μαχητικών KAAN που ευελπιστεί να εντάξει στον εναέριο στόλο της τα επόμενα χρόνια.