Η πνευμονία στα παιδιά έχει αρχίσει να λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις σε πολλές χώρες, με ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων τις προηγούμενες εβδομάδες. Η πιθανή αιτία για αυτή την αύξηση φαίνεται να είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις.
Η αρχή έγινε με την Κίνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άρρωστα παιδιά συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία. Ακολούθησε η Ολλανδία που επίσης ανέφερε ανησυχητική αύξηση στα παιδιά με πνευμονία, ενώ παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και από τη γειτονική της Σουηδία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsit.gr
Έρχεται νέα πανδημία! Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας - Ανησυχούν οι επιστήμονες
Εξάπλωση και Ευρώπη και ΗΠΑ
Την Πέμπτη (01.12.2023) ήρθε η σειρά της Δανίας και των ΗΠΑ. Το εθνικό κέντρο λοιμώξεων της Δανίας, το Statens Serum Institut (SSI), ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα πνευμονίας τριπλασιάστηκαν τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα όταν χειμωνιάσει για τα καλά.
Στις ΗΠΑ, πρώτα το Οχάιο και ύστερα η Μασαχουσέτη, ανέφεραν πως βλέπουν ολοένα περισσότερα περιστατικά. Στο Οχάιο 142 παιδιά εκδήλωσαν πνευμονία από τον Αύγουστο έως τώρα, ένας αριθμός που οι Αρχές χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά υψηλό».
Στη Μασαχουσέτη, οι γιατροί επίσης βλέπουν ολοένα περισσότερα κρούσματα και συνιστούν αυξημένη προσοχή στους γονείς.
Τι είναι το μυκόπλασμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι παιδιά ηλικίας 3-8 ετών. Τι είναι όμως το μυκόπλασμα της πνευμονίας και πως εκδηλώνεται η πνευμονία που προκαλεί;
Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι βακτήριο που προσβάλλει το εσωτερικό τοίχωμα των οργάνων του αναπνευστικού (λάρυγγας, τραχεία, πνεύμονες). Οι άνθρωποι μπορεί να το φέρουν στη μύτη ή στο λαιμό τους, χωρίς να νοσούν.
Αν και συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Πώς εξαπλώνεται
Όταν κάποιος έχει μολυνθεί από το βακτήριο και βήχει ή φταρνίζεται, παράγει αναπνευστικά σταγονίδια που το περιέχουν και διασπείρονται στο περιβάλλον γύρω του. Αν άλλα άτομα εισπνεύσουν αυτά τα σταγονίδια, μπορεί να μολυνθούν.
Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί με όσους έρχονται σε στενή, παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθούν πρόσθετες λοιμώξεις στην οικογένειά του και σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού (π.χ. σχολεία, κολέγια, στρατόπεδα κ.λπ.).
Τα ύποπτα συμπτώματα
Το μυκόπλασμα συνήθως δεν προκαλεί πνευμονία. Η πιο συχνή λοίμωξη που οφείλεται σε αυτό είναι η τραχειοβρογχίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι:
Πονόλαιμος
Αίσθημα κόπωσης
Πυρετός
Βήχας που σταδιακά επιδεινώνεται και μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες
Πονοκέφαλος
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που μολύνονται από το μυκόπλασμα μπορεί να έχουν συμπτώματα διαφορετικά από εκείνα των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Αυτά είναι:
-Φτάρνισμα
-Συνάχι ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
-Πονόλαιμος
-Δακρύρροια (αυξημένη παραγωγή δακρύων)
-Συριγμός
-Έμετος
-Διάρροια
-Εάν αναπτυχθεί πνευμονία, δηλαδή προσβάλλει το βακτήριο τους πνεύμονες, τα πιο πιθανά συμπτώματα είναι:
-Πυρετός και ρίγη
-Βήχας
-Αίσθημα κόπωσης
-Δυσκολία στην αναπνοή
Η λοίμωξη που προκαλεί το μυκόπλασμα συνήθως προκαλεί συμπτώματα έπειτα από 1 έως 4 εβδομάδες.
Τα νοσοκομεία της Κίνας έχουν «γεμίσει» με άρρωστα παιδιά – Η μυστήρια επιδημία της «αδιάγνωστης πνευμονίας»
Η θεραπεία
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από την λοίμωξη που προκαλεί το μυκόπλασμα χωρίς να χρειασθούν αντιβιοτικά. Σε τέτοια περίπτωση χορηγείται συμπτωματική θεραπεία (αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα, έως ότου υποχωρήσουν).
Εάν όμως ένας ασθενής εκδηλώσει πνευμονία, θα χρειασθεί αντιβιοτική αγωγή. Ο θεράποντας ιατρός θα διαλέξει όποιο αντιβιοτικό είναι κατάλληλο για τον ασθενή. Ωστόσο ορισμένα στελέχη του είναι πια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Η λοίμωξη από το μυκόπλασμα μπορεί να έχει και επιπλοκές, όπως:
-Σοβαρή πνευμονία
-Κρίσεις άσθματος ή νέα συμπτώματα άσθματος
-Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο)
-Αιμολυτική αναιμία
-Νεφρική δυσλειτουργία
-Δερματικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Stevens-Johnson, πολύμορφο ερύθημα, τοξική επιδερμική νεκρόλυση).