
Οι πιπεριές είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Οι πιπεριές, εκτός από πολλά χρώματα και ποικιλία στη γεύση, αφού άλλες είναι γλυκές κι άλλες καυτές, έχουν και αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Είναι, στο σύνολό τους, καλές πηγές καλίου και βιταμίνης C και έχουν εν γένει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην αντιγήρανση. Διαθέτουν και βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να επουλώνει πληγές και μώλωπες.
Οι κόκκινες κλασικές πιπεριές είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις πράσινες και τις κίτρινες. Αντίστοιχα, η κλασική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή.
Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνες Κ και C και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης, ενώ όλες οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α. Οι καυτερές πιπεριές από την πλευρά τους, λόγω της ουσίας καψαϊκίνης που περιέχουν, ενεργοποιούν το μεταβολισμό, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους.