Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Πιο κοντά στην «σουλτανοποίηση» ο Ρ.Τ.Ερντογάν - Ποιες είναι οι νέες εξουσίες του

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε υπέρ, κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, του σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση του συντάγματος που θα αυξήσει τις εξουσίες του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επισημαίνουν πως το σχετικό νομοσχέδιο βάζει την χώρα σε κίνδυνο αυταρχικότητας.

Η βουλή υπερψήφισε το τελικό 18ο άρθρο του «πακέτου» που πήγε προς ψήφιση αργά της Κυριακή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα υπάρξει τώρα μια διακοπή δύο ημερών πριν τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας κατά της διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν ενδεχόμενες αλλαγές στο άρθρο.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚ που στηρίζεται από τους εθνικιστές του MHP προωθούν το εν λόγο νομοσχέδιο που ο Ερντογάν τονίζει πως θα φέρει μια ισχυρή ηγεσία που είναι αναγκαία για την αποφυγή εύθραυστων κυβερνητικών συμμαχιών

Εάν η Βουλή δώσει την τελική έγκριση, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη

Το φιλοκουρδικό HDP και το CHP είναι τα κόμματα που αντιδρούν.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκία θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να εκδίδει νόμους που θα του επιτρέψουν να είναι μέλος πολιτικού κόμματος. Επίσης στα σχέδια προβλέπεται η διενέργεια γενικών εκλογών το 2019 με ένα πρόεδρο που θα μπορεί να εκτίσει δύο θητείες των 5 ετών.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται τις ψήφους 330 από τους 550 βουλευτές προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Το AKP έχει 316 βουλευτές και το εθνικιστικό MHP 39.

Η πολιτειακή μεταβολή προς την «προεδρική Δημοκρατία» απορρίπτεται από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει αυταρχική εκτροπή του προέδρου Ερτνογάν, η οποία εντάθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το εκτεταμένο πογκρόμ που ακολούθησε.

Κατάργηση του πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων. Οι βουλευτικές κι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα. Το υπό συζήτησιν σχέδιο ορίζει ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 3η Νοεμβρίου 2019.

Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει παρά δύο θητείες.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος επικρίνεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Περί τους δέκα βουλευτές του, άλλωστε, βρίσκονται στη φυλακή.

Το AKP που διάθει 317 έδρες στο 550μελές Κοινοβούλιο είχε ανάγκη από τις ψήφους του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος MHP για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος.

Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίζεται πλέον ως ο κύριος σύμμαχος του AKP στην προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Το ισχύον Σύνταγμα ετέθη σε ισχύ το 1982 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Όμως, η συνταγματική μεταρρύθμιση επιτρέπει στον πρόεδρο να επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία άλλωστε υπήρξε κύριος στόχος του σημερινού αλλά και των προηγούμενων πογκρόμ με το επιχείρημα ότι η δικαστική εξουσία βρισκόταν υπό την επιρροή του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button