Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πέθανε ο ηλιοφυσικός Γιουτζίν Πάρκερ «πατέρας» του σκάφους Parker Solar Probe (Βίντεο)

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι πέθανε, σε ηλικία 94 ετών, ο πρωτοπόρος Αμερικανός ηλιοφυσικός Γιουτζίν Πάρκερ, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο σκάφος Parker Solar Probe που μελετά τον Ήλιο, πλησιάζοντάς τον πιο κοντά από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν.

Ο Πάρκερ είχε σπουδάσει Φυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και είχε πάρει το διδακτορικό του το 1951 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Ως νεαρός καθηγητής (από το 1955) στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο Πάρκερ ανέπτυξε το 1957 μία μαθηματική θεωρία που προέβλεψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του ηλιακού «ανέμου», του συνεχούς ρεύματος των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων που εκτοξεύονται στο διάστημα από την ατμόσφαιρα (στέμμα) του Ήλιου.

Στην αρχή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θεωρία του δεν έγινε πιστευτή, αλλά ο ίδιος έμελλε στη συνέχεια της καριέρας του, με διαδοχικές νέες ανακαλύψεις, να φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι επιστήμονες βλέπουν τον Ήλιο. Ήδη το 1962 το σκάφος «Μάρινερ 2» της NASA, στη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αφροδίτη, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου.

Για «ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και ηγετικά μυαλά της εποχής μας» έκανε λόγος ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και πρόσθεσε: «Η κληρονομιά του δρα Πάρκερ θα συνεχίσει να ζει μέσω των πολλών ενεργών και μελλοντικών αποστολών της NASA που βασίζονται στο έργο του».

«Το πεδίο της Ηλιοφυσικής υπάρχει σε μεγάλο βαθμό χάρη στον δρα Γιουτζίν Πάρκερ. Τιμώντας το έργο του, με το να δώσουμε το όνομά του στο Parker Solar Probe, είναι ένα από τα περήφανα επιτεύγματα της καριέρας μου», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής και κορυφαίος επιστήμονας της NASA Τόμας Ζερμπούχεν.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Πάρκερ είχε υπάρξει ο μοναδικός εν ζωή επιστήμονας που είχε την τύχη να δει να εκτοξεύεται ένα διαστημικό σκάφος που έφερε το όνομά του. Το σκάφος συνεχίζει σήμερα την τολμηρή αποστολή του, κάνοντας όλες και πιο κοντινές περιοδικές προσεγγίσεις στον Ήλιο με στόχο να φθάσει τελικά σε απόσταση έως 6,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ορατή επιφάνειά του. Η αποστολή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Η πρώτη πεντακάθαρη φωτογραφία του James Webb

H NASA έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα την πρώτη καθαρή εικόνα του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, του πιο εξελιγμένου που έχει σταλεί στο διάστημα και το οποίο βρίσκεται ακόμη σε φάση ρυθμίσεων ευθυγράμμισης και δοκιμών των 18 εξαγωνικών τμημάτων του κυρίου κατόπτρου του, συνολικής διαμέτρου 6,5 μέτρων. Η εικόνα δείχνει -με καθαρότητα μεγαλύτερη του αναμενομένου- ένα λαμπρό πορτοκαλί άστρο, ενώ στο φόντο φαίνονται χιλιάδες γαλαξίες, δημιουργώντας αισιοδοξία στην αστρονομική κοινότητα ότι το τηλεσκόπιο έχει πράγματι τη δυνατότητα να κάνει θεαματικές ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια.

«Η οπτική απόδοση του τηλεσκοπίου είναι εντυπωσιακή. Δουλεύει πραγματικά τρομερά καλά», ανέφερε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος του James Webb, Λι Φάινμπεργκ. «Όλες οι νύχτες αϋπνίας και οι ανησυχίες που είχα, όλα αυτά βρίσκονται πια πίσω μας», σημείωσε με ανακούφιση ο Ζερμπούχεν.

Το -κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων- James Webb, που είναι πολύ ισχυρότερο από το Hubble και αποτελεί το ακριβότερο και ακριβέστερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει ποτέ δημιουργηθεί, εκτοξεύθηκε τα Χριστούγεννα του 2021 και αναμένεται να τραβήξει τις πρώτες επιστημονικές εικόνες του φέτος το καλοκαίρι, έχοντας πια ακόμη καλύτερη εστίαση. Η πρώτη δοκιμαστική φωτογραφία του τηλεσκοπίου είχε τραβηχτεί τον Φεβρουάριο, αλλά ακόμη ήταν θολή, επειδή δεν είχαν γίνει οι δέουσες ρυθμίσεις.

 

Tags
Back to top button