Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Παρέμβαση οικονομολόγων για την ψηφιακή διαβίβαση των οικονομικών

Προτάσεις για την εφαρμογή της ψηφιακής διαβίβασης των οικονομικών δεδομένων στο myDATA, απέστειλε η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κοινοποίηση στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο  και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή. Συγκεκριμένα η επσιτολή αναφέρει:

«Από την 01-01-2021 υπάρχει η υποχρέωση για την ψηφιακή διαβίβαση των οικονομικών δεδομένων (έσοδα και έξοδα) στην εφαρμογή  myDATA , προκειμένου να ενημερώνονται αυτόματα τα «ηλεκτρονικά βιβλία » και να προσδιορίζεται το οικονομικό αποτέλεσμα (λογιστικό και φορολογικό) των επιχειρήσεων και οντοτήτων  που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τηρούν τα αρχεία που ορίζει ο Ν 4308/14 (ΕΛΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιχειρούμενη αλλαγή στα δεδομένα και τις πραγματικότητες των επιχειρήσεων, των λογιστικών γραφείων και της φορολογικής διοίκησης που θα επιφέρει η πλήρης ενεργοποίηση  αυτού του συστήματος είναι δομικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου θα πρέπει η καθιέρωσή  του στην πράξη να έχει μελετηθεί σε όλες τις διαστάσεις της  και επιπλέον η  έναρξη παραγωγικής λειτουργίας   του  να γίνει στον κατάλληλο χρόνο , αλλά και με τον κατάλληλο τρόπο.

Οι λεγόμενες «καλές πρακτικές» νομοθέτησης, σε σχέση με την προετοιμασία, την υποχρεωτικότητα και έναρξη χρόνου  παραγωγικής λειτουργίας  ενός τέτοιου συστήματος απαιτούν: 

-Εφαρμογή επί ένα ολόκληρο φορολογικό έτος (έτος ν) , παράλληλα με τις όποιες άλλες υποχρεώσεις έχουν οι επιχειρήσεις . Σκοπός είναι να αποδειχθεί  αν μπορεί να «τρέξει» ομαλά  στην πράξη  (τα προβλήματα στις υποδομές που απαιτούνται , αλλά και στον όγκο των πάσης φύσεως δηλωτικών υποχρεώσεων που σήμερα υπάρχουν είναι γνωστά) .

-Στο επόμενο έτος (ν+1)  να υπάρξει αξιολόγηση της εφαρμογής του συστήματος αυτού. Η αξιολόγηση θα αναδείξει αρχικά αν η καθιέρωσή του  απέδωσε τα αναμενόμενα, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Επίσης  θα οδηγήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, συμπληρώσεις, διορθώσεις και αλλαγές , σε όσα σημεία εντοπιστούν προβλήματα», καταλήγει η επιστολή.

Tags
Back to top button