Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Παρά λίγο Πυρηνικό Ατύχημα στον Ατλαντικό-Βρετανικό υποβρύχιο σχεδόν βυθίστηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος

, μία δυσλειτουργία ενός αισθητήρα είχε ως αποτέλεσμα την παρά λίγο συντριβή ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου της κλάσης Vanguard του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού στα βάθη της θάλασσας. Αυτό το σοκαριστικό περιστατικό μετέδωσε λεπτομερώς η εφημερίδα The Sun, η οποία αναφέρει πως συγκέντρωσε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

Έφτασε στην Ουκρανία το ολοκαίνουργιο ρωσικό drone καμικάζι Scalpel με μηχανισμό κλειδώματος στόχου για σίγουρο θάνατο

Στο Παρά Πέντε Πυρηνικό Ατύχημα

Πιο συγκεκριμένα, στο υποβρύχιο είχε ανατεθεί η αποστολή περιπολίας του Ατλαντικού Ωκεανού, μία αποστολή την οποία ξεκίνησε να πραγματοποιεί με πλήρωμα 140 ατόμων. Κατά την διάρκεια της περιπολίας ωστόσο ένας από τους αισθητήρες βάθους του υποβρυχίου ξεκίνησε να υπολειτουργεί. Η εν λόγω δυσλειτουργία σχεδόν οδήγησε το σκάφος προς μία ασταθή «ζώνη κινδύνου». Την στιγμή εκείνη το Vanguard ήταν οπλισμένο με τους πανίσχυρους βαλλιστικούς πυραύλους Trident 2, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της εφημερίδας η σύγκρουση αποφεύχθηκε εξαιτίας της γρήγορης αντίδρασης των μηχανικών του υποβρυχίου, οι οποίοι χρησιμοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα υπολογισμού βάθους αντικαταστώντας την μη ανταποκρίσιμη συσκευή και αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Η εφημερίδα τόνισε πως παρά την αύξηση του βάθους του υποβρυχίου λόγω του προβλήματος στον αισθητήρα, το σκάφος της κλάσης Vanguard δεν ξεπέρασε το επιχειρησιακό του βεληνεκές. Ωστόσο, η αλλαγή στο υποβρύχιο βάθος του σκάφους ήταν απότομη και προφανώς ακούσια, μιας και στα ξαφνικά το σκάφος ξεκίνησε να βυθίζεται όλο και βαθύτερα. Εάν το πλήρωμα δεν κατάφερνε να σταματήσει έγκαιρα την βύθιση του υποβρυχίου, τότε μπορεί να μιλήσουμε τώρα για ένα καταστροφικό ατύχημα με μεγάλες επιπτώσεις.

Με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, η εφημερίδα The Sun δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές βάθος του υποβρυχίου ή το όνομα του συγκεκριμένου σκάφους. Πάντως οι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν χώρα έρευνες σχετικά με το περιστατικό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε αυτή η επικίνδυνη κατάσταση.

Ίσα πυρηνικά-ίσα δικαιώματα! Η Κίνα θέλει να αποκτήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Παρά την δημόσια αποκάλυψη του ατυχούς αυτού γεγονότος, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού έμεινε σιωπηλός, δηλώνοντας απλά πως «τα υποβρύχιά μας συνεχίζουν να παρατάσσονται σε όλο τον κόσμο προστατεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει σήμερα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία κατασκευάστηκαν την δεκαετία του '1990. Τα σκάφη αυτά ονομάζονται HMS Victorious, HMS Vanguard, HMS Vigilant και HMS Vengeance και αποτελούν τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν παράξει ποτέ οι Βρετανοί.

Tags
Back to top button