Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμιος ωκεανός της Γης: Οι αριθμοί που προκαλούν δέος

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται πλήρως από νερό, ενώ περίπου το 96,5% αυτού του νερού είναι . Με περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, αυτός ο τεράστιος χώρος διαθέτει μια έκταση η οποία κατά 99% μπορεί να κατοικηθεί από ζωή, ενώ διαθέτει και κάποια άλλα εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως τη μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο και το βαθύτερο φαράγγι.

Τεχνικά, υπάρχει ένας παγκόσμιος ωκεανός, χωρίς να διακόπτεται από τη στεριά, αλλά γενικά αναφερόμαστε σε αυτόν μέσα από τις πέντε ξεχωριστές λεκάνες του: τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό, το Νότιο και την Αρκτική.

Δυνητικά κατοικήσιμος ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης του Δία

Οι αριθμοί που προκαλούν δέος σχετικά με το πόσο μεγάλος είναι ο ωκεανός στη Γη

  • Αποτελώντας περίπου το 46,6% του παγκόσμιου ωκεανού, οι ειδικοί θεωρούν τον Ειρηνικό ως τον μεγαλύτερο ωκεανό στον κόσμο. Μάλιστα, πολλοί τον συγκρίνουν με το μέγεθος όλων των υπόλοιπων ωκεανών -Ατλαντικός, Αρκτικός, Νότιος και Ινδικός Ωκεανός- όταν συνδυαστούν μαζί.
  • Παρόμοια με τον Ειρηνικό, ο Ατλαντικός Ωκεανός εκτείνεται από τα βόρεια του πλανήτη προς τα νότια, αλλά είναι σημαντικά πιο περιορισμένος σε σύγκριση.
  • Η Αρκτική, στο βόρειο πόλο, είναι ο μικρότερος από τους πέντε ωκεανούς, αποτελώντας μόνο το 4,3% του παγκόσμιου ωκεανού.
  • Εάν όλα τα ανώμαλα σημεία στην επιφάνεια της Γης έπρεπε να εξομαλυνθούν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλες τρύπες ή βαθουλώματα πάνω ή κάτω από το νερό, τότε ολόκληρη η Γη θα γέμιζε με νερό που θα είχε βάθος περίπου 3.660 μέτρα.
  • Ο ωκεανός περιέχει τόσο πολύ αλάτι που εάν αφαιρούσατε το αλάτι από αυτόν και το απλώνατε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της Γης, τότε θα είχατε ένα στρώμα αλατιού πάχους 152 μέτρων περίπου.
  • Το θαλασσινό νερό περιέχει 38 κιλά χρυσού ανά κυβικό μίλι.
  • Στο τέλος, όλα καταλήγουν στον ωκεανό. Ο ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος «νεροχύτης» του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ιζήματα των βράχων, όλα τα ποτάμια και τα συντρίμμια που μεταφέρουν, η ανεμοδαρμένη σκόνη, τα ηφαιστειακά συντρίμμια, τα πάντα καταλήγουν σε αυτόν.
  • Λέγεται ότι στο βυθό του υπάρχει ένα «νεκροκρέβατο» από σκελετούς της θαλάσσιας ζωής 3 χιλιομέτρων, κάτω από το οποίο βρίσκεται ένα άλλο «κρεβάτι» από συντρίμμια, τα οποία τώρα μετατρέπονται σε βράχους, σύμφωνα με το mentalfloss.com, λόγω της τεράστιας πίεσης στο πέρασμα του χρόνου.
  • Μπορείτε να βυθίσετε ολόκληρο το Όρος Έβερεστ (8.849 μέτρα) στην τάφρο Mariana, το βαθύτερο μέρος της γης με ύψος 11.033 μέτρα.
Tags
Back to top button