Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Όσο περισσότερο τρώμε γιαούρτι, τόσο καλύτερα για την καρδιά μας

Τι έδειξε επιστημονική μελέτη


Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει σε ένα υγιές καρδιομεταβολικό προφίλ

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Maine  η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και καλύτερο καρδιομεταβολικό προφίλ.

Η μελέτη των Georgina Crichton, Olivia Bogucki και Merrill Elias, που δημοσιεύθηκε στο , ερευνά τη σχέση μεταξύ του γιαουρτιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων γενικότερα με τις διατροφικές προτιμήσεις, τις σωματικές μετρήσεις (Δείκτης Μάζας Σώματος, περίμετρος μέσης, αρτηριακή πίεση, γλυκόζη πλάσματος νηστείας, χοληστερόλη) και τις καθημερινές συνήθειες (κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα).

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του γιαουρτιού, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορους δείκτες της σωματικής υγείας. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις γενικές διατροφικές συνήθειες έτσι ώστε να κατανοήσουμε πως αυτές επηρεάζουν την υγεία μας», τονίζουν οι ερευνητές.


Η Δρ. Crichton και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ανέφεραν ότι τρώνε γιαούρτι πιο συχνά, έτρωγαν επίσης περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρι, ενώ κατανάλωναν λιγότερα γλυκά, αναψυκτικά με πρόσθετα ζάχαρης και αλκοόλ. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί μια κλίμακα κατανάλωσης γιαουρτιού και υγιεινού φαγητού.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη βαθμολογία στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος και μικρότερη περίμετρο μέσης. Επίσης, κάπνιζαν λιγότερο, επιδίδονταν σε περισσότερη φυσική δραστηριότητα, ενώ παρουσίαζαν και λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από κοιλιακή παχυσαρκία, σύμπτωμα του μεταβολικού συνδρόμου.

Η μελέτη αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ αυτών των διατροφικών -και όχι μόνο- συνηθειών με τους δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας, και παρότι δεν μπόρεσε να συνάγει τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των δύο, υποδεικνύει, πάντως ότι όταν το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται σε συνδυασμό με τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή υγεία, δημιουργούν τις συνθήκες για ένα ευνοϊκότερο καρδιομεταβολικό προφίλ.

ygeiamou.gr

Tags
Back to top button