Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ονούφριος κατά Βαρθολομαίου: Οι ενέργειές του προκάλεσαν μόνο νέες διαμάχες και διασπάσεις στην Παγκόσμια Ορθοδοξία

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Ονούφριου, επικεφαλής της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την αυθαίρετη αναγνώριση της νέας εκκλησιαστικής δομής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Ο Ονούφριος καταφέρθηκε εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη υποστηρίζοντας πως οι “ενέργειες του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία προκάλεσαν μόνο νέες διαμάχες και διασπάσεις στην Παγκόσμια Ορθοδοξία”.

“Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία εξαρτάται από τη σταθερότητα μας στην πίστη, την αφοσίωση μας στην Εκκλησία, την πίστη στο δόγμα της και την κανονική παράδοση” ανέφερε σε ομιλία του προς τους συμμετέχοντες σε επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στην 30η επέτειο της απονομής της Πατριαρχικής Επιστολής Ανεξαρτησίας και Αυτοδιοίκησης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει περάσει ένα δύσκολο ιστορικό μονοπάτι», σημείωσε ο Ονούφριος. «Αυτά τα 30 χρόνια σημαδεύτηκαν από ορισμένα επιτεύγματα και απογοητευτικές απώλειες. Ήταν μια εποχή πνευματικής αναγέννησης μεγάλης κλίμακας. Χιλιάδες εκκλησίες και εκατοντάδες μοναστήρια αποκαταστάθηκαν. Εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλές φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις δημιουργήθηκαν από το μηδέν. Η Εκκλησία μπόρεσε να κυριαρχήσει σε εντελώς νέους τομείς δραστηριότητας: πολλά προγράμματα εμφανίστηκαν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, εκατοντάδες προγράμματα υλοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο και η εκκλησιαστική αποστολή εκτελείται ενεργά με τη βοήθεια σύγχρονων κοινωνικών δικτύων»...

Ταυτόχρονα, τόνισε, η ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία χαρακτηρίστηκε από μια σοβαρή πληγή του εκκλησιαστικού σχίσματος και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια έπρεπε να υπερασπιστεί συνεχώς τις κανονικές αρχές της δομής της εκκλησίας σε σχέση με εκείνους που αποχώρησαν από την ενότητα της εκκλησίας.

«Δυστυχώς, οι εκκλησιαστικοί διαχωρισμοί στην Ουκρανία παραμένουν άλυτοι ακόμη και σήμερα», πρόσθεσε. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια επήλθε μόνο μια επιδείνωση της αντιπαράθεσης. Αντιμετωπίζουμε πολλές κατασχέσεις των ναών μας και μια ανοιχτή πολιτική διακρίσεων των κρατικών αρχών σε σχέση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα, η εκκλησιαστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει ένα από τα κεντρικά προβλήματα ολόκληρης της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας και οι ενέργειες του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα μόνο νέες διαμάχες και διαιρέσεις μεταξύ των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών» πρόσθεσε.

«Κοιτάζοντας το δύσκολο ιστορικό μονοπάτι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας έχει ανατεθεί μια τεράστια ευθύνη. Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία εξαρτάται από τη σταθερότητα μας στην πίστη, την αφοσίωση μας στην Εκκλησία, την πίστη στο δόγμα της και την κανονική παράδοση. Πρέπει να προσφέρουμε μια ειλικρινή προσευχή στον Θεό για την Εκκλησία μας και για τη χώρα μας », τόνισε...

Tags
Back to top button