Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Όμηρος συνδικαλιστών η αναβάθμιση των F-16

Αμυντική Βιομηχανία • 16/06/2021 - 15:51
Όμηρος συνδικαλιστών η αναβάθμιση των F-16

Συνεχή προβλήματα

Συνεχή προβλήματα δημιουργεί στην εκτέλεση συμβάσεων της Lockheed Martin από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που αντιδρά στην εν εξελίξει ανάταξη του ομίλου, διακινδυνεύοντας νέες συμβάσεις που επιδιώκει να εξασφαλίσει η εταιρεία.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει σύμβαση με τη Lockheed Martin, την οποία θέλει να επεκτείνει, ενώ για αυτήν ερίζουν και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, ώστε να κατασκευάζεται εδώ περίπου το 30% των τμημάτων της ατράκτου των F-16 που πουλάει παγκοσμίως η αμερικανική εταιρεία, όπως και αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων της ατράκτου των μεταγωγικών C-130.

Η ελληνική γραμμή παραγωγής των F-16 αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από 100 εργαζομένους της ΕΑΒ, οι οποίοι πρόκειται να αυξηθούν σε 170 το φθινόπωρο μετά και την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος προσλήψεων που έχει εγκριθεί από το Δημόσιο και υλοποιεί η νέα διοίκηση της κρατικής εταιρείας. Ωστόσο υπάρχουν ήδη επείγουσες ελλείψεις σε καταρτισμένο προσωπικό και για τον λόγο αυτό η ΕΑΒ, που επιδιώκει, όπως προαναφέρθηκε, να υπογράψει νέες συμβάσεις με την αμερικανική εταιρεία, συναίνεσε στην ανάθεση εργασίας σε μικρή ομάδα εξωτερικών εργαζομένων υπεργολαβικά. Κατόπιν σχετικών αιτημάτων της διοίκησης της ΕΑΒ, η Lockheed Martin συμφώνησε μάλιστα να προσλάβει 15 Eλληνες καταρτισμένους εργαζομένους, αντί για τους ξένους που αρχικά είχε επιλέξει, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία παραγωγής των τμημάτων του αεροσκάφους μέχρι να γίνουν οι νέες μόνιμες προσλήψεις.

Ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα ομάδα συνδικαλιστών εμπόδισε την είσοδο των 15 εργαζομένων που έχει προσλάβει προσωρινά η Lockheed ώστε να δουλεύει ομαλά η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής. Οι συνδικαλιστές αξιώνουν όμως προσλήψεις απευθείας από την ΕΑΒ αλλά χωρίς να υπάρχουν άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία. Και αυτό ενώ μεταξύ των 15 προσωρινών εργαζομένων βρίσκονται και πρώην υπάλληλοι της ΕΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας αναμενόταν αργά χθες το απόγευμα να κινηθεί νομικά προκειμένου να προστατεύσει τη λειτουργία της ΕΑΒ και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδο όλων των απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της. Τα επεισόδια αυτά έρχονται σε μία περίοδο που η ΕΑΒ επιχειρεί να ανεβάσει ρυθμούς και να προσελκύσει νέες συμβάσεις αλλά και στρατηγικό επενδυτή –με μειοψηφική συμμετοχή στον όμιλο– προκειμένου να εξασφαλιστεί η περαιτέρω οικονομική ευρωστία και οι επιδόσεις της.

Να σημειωθεί πως η Lockheed Martin εκτελεί ήδη συμβάσεις για την πώληση F-16 στη διεθνή αγορά, μέρος των οποίων υλοποιείται εδώ, ενώ έχει αναλάβει και νέες παραγγελίες για την πώληση περισσότερων από 120 τέτοιων αεροσκαφών για χώρες όπως η Ταϊβάν, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Από αυτές τις πωλήσεις η ΕΑΒ προσδοκά την ανάληψη νέου έργου αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας.

Tags
Back to top button