Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ομάδα ψαράδων στη Νότια Αφρική εντόπισε ψάρι - δεινόσαυρο - Δεν πίστευαν στα μάτια τους (φώτο)

Ψαράδες από τη Νότια Αφρική εντόπισαν ένα σπάνιο είδος ψαριού που χρονολογείται στην εποχή των δεινόσαυρων.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, το ψάρι Latimeria chalumnae, γνωστό ως κοιλάκανθος ή το “τετράποδο ψάρι απολίθωμα” βρέθηκε στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών της Μαδαγασκάρης.

Οι ειδικοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο εύρημα δεν αποτελεί και τόσο ευχάριστο νέο.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού συνήθως κολυμπά σε βάθη από 100 έως 500 μέτρα, αλλά πρόσφατα πολλά απ’ αυτά πιάστηκαν από ψαράδες λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πτερύγια καρχαρία που οδηγεί τους ψαράδες να χρησιμοποιούν δίχτυα μεγάλου βάθους κατά τη διάρκεια των αλιευτικών τους εξορμήσεων.

Αυτή τους η τακτική αποτελεί επικίνδυνη πρακτική για το συγκεκριμένο είδος ψαριού, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην νοτιοαφρικανική επιστημονική επιθεώρηση, South African Journal of Science.

“Όταν ερευνήσαμε το γεγονός περαιτέρω, εντυπωσιαστήκαμε, αν και δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα στη Μαδαγασκάρη για την παρακολούθηση ή προστασία των κοιλάκανθων” σημειώνει ο Άντριου Κουκ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η Μαδαγασκάρη έχει μετατραπεί στο φυσικό περιβάλλον για αρκετούς τύπους κοιλάκανθου, με τους επιστήμονες να εξαναγκάζονται να λάβουν μέτρα για την προστασία ενός είδους που χρονολογείται εδώ και 420 εκατ. χρόνια.

Ο επικεφαλής θαλάσσιος ερευνητής της κυβέρνησης της Μαδαγασκάρης, Πομπέρ Τσιμαναοράτι, ισχυρίστηκε ότι η αλιεία δεν αποτελεί κίνδυνο για τους κοιλάκανθους.

“Το ψάρεμα κοιλάκανθου είναι εξαιρετικά σπάνιο και για κάποιο λόγο οι άνθρωποι φοβούνται να πιάσουν κάτι τόσο εξαιρετικά σπάνιο. Οπότε δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού αλιεύεται σκοπίμως” ανέφερε ο Πομπέρ, μιλώντας στην εφημερίδα Mongabay News.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι όλα τα είδη κοιλάκανθου έχουν εξαφανιστεί.

Στα 1939 όμως ένα τέτοιο ψάρι πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στον Ινδικό Ωκεανό.

Για τους ντόπιους ψαράδες το παράξενο ψάρι αποτελούσε άγνωστο είδος, μιας και κανένα έως τότε δεν είχε τύχει να πιαστεί στα δίχτυα τους.

Να σημειώσουμε πώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο πρώτος κοιλάκανθος που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Δεβόνιας περιόδου μοιραζόταν τον ίδιο κοινό πρόγονο με όλα τα τετράποδα, εκείνα που άφησαν τους ωκεανούς και περπάτησαν για πρώτη φορά στη στεριά.

Δείτε το βίντεο:

Tags
Back to top button