Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Όλοι ζητούν κάτι εκτός της Ελλάδος - Η Βουλγαρία έχει εδαφικές διεκδικήσεις στη Βεσσαραβία έναντι της Ουκρανίας και η Τουρκία στα νησιά μας

Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος άφησε τρομερά άλυτα εδαφικά ζητήματα τα οποία φυσικά και δεν έλυσε ο Β’ Παγκόσμιος και πλέον απαιτούνται λύσεις.

Οι Νεο-Οθωμανοί Τούρκοι με ηγέτη τον Ρ.Ν. Ερντογάν απειλούν ευθέως ελληνικά νησιά, χωρίς ίχνος ντροπής, οι Σκοπιανοί ζητούν διέξοδο στο Αιγαίο, οι Αλβανοί θέλουν εδάφη μέχρι τα Πρέβεζα, και οι Βούλγαροι μιλούν για την βουλγαρική Βεσσαραβία.

Ουσιαστικά, μόνο η Ελλάδα δεν ζητά επίσημα τίποτα από κανέναν, δημιουργώντας την εντύπωση αδυναμίας στα γεωπολιτικά ζητήματα.

Για παράδειγμα δεν ζητάμε τίποτα ποτέ, ούτε ακόμη τα αυτονόητα ως χώρα, για τούς Έλληνες στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου, μέρους των Σκοπίων ( Μοναστήρι ακόμα υπάρχουν Έλληνες), της Ανατολικής Θράκης, των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, τα οποία ιστορικά ανήκαν στον ελληνισμό.

Το άνοιγμα των εδαφικών διεκδικήσεων σε Βαλκάνια και Αιγαίο, παρόλο που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και επίσημες Συνθήκες, θα το βρούμε δυστυχώς μπροστά μας, λόγω του τεράστιου αναθεωρητικού κλίματος που επικρατεί παντού, πλην της Ελλάδος.  

 Η Βουλγαρία σέρνει τον χορό του αναθεωρητισμού στα Βαλκάνια

Ο ηγέτης του Κόμματος της Βουλγαρικής Αναγέννησης, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, εξέφρασε την άποψή του για την πιθανή διάλυση της Ουκρανίας στο κανάλι του στο Telegram, και δήλωσε ότι η Βουλγαρία πρέπει να διεκδικήσει τη Νότια Βεσσαραβία, ένα έδαφος της περιοχής της Οδησσού, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκε ιστορικά στην Βουλγαρία, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Ο πολιτικός ισχυρίζεται ότι αυτό το τμήμα της σύγχρονης Ουκρανίας ήταν μέρος του βουλγαρικού κράτους για περισσότερα από 450 χρόνια.

Ο Κοσταντίνοφ συνδέει τη θέση του με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό συνέδριο, το οποίο, πιστεύει, θα κρίνει την τύχη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, η Βουλγαρία πρέπει να αδράξει τη στιγμή για να επιστρέψει τη Νότια Βεσσαραβία στα σύνορά της.

"Η Ουκρανία καταρρέει και στο μελλοντικό συνέδριο ειρήνης η Βουλγαρία πρέπει να λάβει σταθερή θέση σχετικά με τα ιστορικά εδάφη της", έγραψε.

Επιπλέον, ο Κοσταντίνοφ υποστήριξε τα προαναγγελθέντα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την πιθανή ένταξη του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες, και μίλησε για τις διεκδικήσεις της Αμερικής στη Διώρυγα του Παναμά.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πολιτικό, οι φιλοδοξίες του Τραμπ είναι απολύτως δικαιολογημένες από γεωπολιτική άποψη.

Η δήλωση του Κωσταντίνοφ προκάλεσε μεγάλη απήχηση τόσο στη Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό.

Ορισμένοι βλέπουν τα λόγια του ως ριζοσπαστικά και επιπόλαια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια ευρύτερη τάση αύξησης του εθνικιστικού αισθήματος στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το θέμα των εδαφικών διεκδικήσεων της Βουλγαρίας είναι απίθανο να γίνει πραγματικό αντικείμενο συζήτησης στο εγγύς μέλλον, αλλά τέτοιες δηλώσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της εσωτερικής πολιτικής στρατηγικής του ηγέτη της Αναγέννησης με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων.

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα λόγια του Βούλγαρου πολιτικού.

Στην ίδια τη Βουλγαρία, το Κόμμα της Αναγέννησης είναι γνωστό για τις εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.

Επικρίνει ενεργά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επίσης υποστηρίζει την ενίσχυση του ρόλου της Βουλγαρίας στη διεθνή σκηνή.

Η περίοδος του αναθεωρητισμού έχει ξεκινήσει με την Αραβική Άνοιξη και έχει εξαπλωθεί στην Μέση Ανατολή, Καύκασο, ενώ πιθανότατα θα χτυπήσει την πόρτα και των Βαλκανίων, μετά το 1999, και τότε θα δούμε πραγματικά πράγματα και θαύματα που θα φτάσουν στα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Tags
Back to top button