Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ολλανδοί ερευνητές εκπαιδεύουν μέλισσες με στόχο να εντοπίζουν κρούσματα

Μια ομάδα Ολλανδών ερευνητών προχώρησε σε μία ασυνήθιστη κίνηση, καθώς αποφάσισε να ξεκινήσει την εκπαίδευση μελισσών ώστε να αναγνωρίζουν δείγματα μολυσμένα με κορωνοϊό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο αναμονής για αποτελέσματα τεστ σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

Πώς οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τις μέλισσες

Για να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες, τους έδωσαν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή αφού τους έδειξαν δείγματα μολυσμένα με κορωνοϊό. Έτσι, οι μέλισσες έμαθαν αυθόρμητα να επιμηκύνουν τη γλώσσα τους για να πάρουν μια ανταμοιβή, όταν τους έδειχναν ένα μολυσμένο δείγμα, όπως εξηγεί ο καθηγητής ιολογίας, που συμμετείχε στην έρευνα, Βιμ φαν ντερ Πόελ.

«Συγκεντρώνουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις τοποθετούμε σε ένα εξάρτημα», είπε ο επιστήμονας. «Αμέσως μόλις τους δείχνουμε ένα θετικό δείγμα, τους δείχνουμε και ζαχαρόνερο. Αυτό που οι μέλισσες κάνουν είναι να επιμηκύνουν την προβοσκίδα τους προκειμένου να πάρουν το γλυκό νερό» πρόσθεσε.

Η επιμήκυνση της γλώσσας της μέλισσας για να πιει αποτελεί επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Wageningen.

Τα αποτελέσματα ενός τεστ για τον κορωνοϊό ίσως χρειάζονται ώρες ή ημέρες για να βγουν, ωστόσο οι μέλισσες μπορούν να δώσουν αμέσως μια απάντηση. Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι η μέθοδος είναι φθηνή και θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν χώρες που τα τεστ είναι ελάχιστα.

Οι αμφιβολίες

Από την άλλη, ο Ντιρκ ντε Γκράαφ, ένας καθηγητής που εξειδικεύεται σε μέλισσες, έντομα και στην ανοσολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο Ghent στο Βέλγιο, εκτίμησε ότι η τεχνική αυτή δεν θα αντικαταστήσει τις πιο συμβατικές μορφές ενός τεστ Covid-19 στο εγγύς μέλλον.

«Είναι μια καλή ιδέα, όμως θα προτιμούσα να κάνω τεστ χρησιμοποιώντας τα κλασσικά διαγνωστικά εργαλεία παρά να χρησιμοποιώ μέλισσες για αυτό. Είμαι τεράστιος θαυμαστής των μελισσών, όμως θα τις χρησιμοποιούσα για άλλους σκοπούς παρά για την ανίχνευση της Covid-19» ανέφερε.

Tags
Back to top button