Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Τούρκοι ενισχύουν το αρματικό τους δυναμικό- Παρέλαβαν το πρώτο εκσυγχρονισμένο άρμα M60T- Καμπανάκι για Έβρο-Νησιά-Οι κινήσεις της Ελλάδας

Η ύφεση στο Αιγαίο συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και όπως έχουμε επισημάνει σε πληθώρα άρθρων μας, αυτή πιστεύουμε ότι είναι επίπλαστη και δεν θα διαρκέσει ακόμη για πολύ.

Οι Βασικοί λόγοι που δείχνουν ότι η ηρεμία στο Αιγαίο δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που μας ωθούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο πρώτος είναι ότι παρά τη "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας"  των δύο χωρών που υπεγράφη στην Αθήνα από Μητσοτάκη και Ερντογάν, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω στις διεκδικήσεις της, ούτε έχει άρει το casus belli κατά της Ελλάδας.

Ο δεύτερος και πολύ ενδεικτικός των μελλοντικών τουρκικών προθέσεων σε σχέση με τη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε φρενήρεις ρυθμούς θα λέγαμε, συνεχίζει να παραδίδει  στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της, καινούργια ή εκσυγχρονισμένα οπλικά συστήματα -μέσα και πυρομαχικά, αυξάνοντας κατακόρυφα την μαχητική τους ισχύ.

Ο Τουρκικός στρατός παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο άρμα M60T από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Προς επίρρωση του δεύτερου λόγου που αναφέραμε, σύμφωνα με , "Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις  παρέλαβαν το πρώτο άρμα M60T εκσυγχρονισμένο με τοπικά εξαρτήματα", επισημαίνοντας:

"Την πρώτη παράδοση του πρόσφατα εκσυγχρονισμένου τανκ M60T, εγχώριας παραγωγής, πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός. Αυτό σηματοδοτεί ένα από τα αρχικά επιτυχημένα στάδια του έργου που στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των αρμάτων μάχης M60T, από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Αυτή η αξιοσημείωτη στιγμή κορυφώθηκε με μια τελετή παράδοσης.

Μεταξύ των παρόντων στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Şereflikoçhisar της Άγκυρας ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της SSB, Καθ. Δρ. Haluk Görgun, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δρ. Celal Sami Tufekci, και ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Selcuk Bayraktaroglu, μαζί με άλλους εκπροσώπους του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Dr. Haluk Görgun μετέφερε τα συναισθήματά του σχετικά με τη σημασία του άρματος M60T στην πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Επαίνεσε τον ρόλο των Τούρκων μηχανικών στην επίτευξη αυτού του επιτεύγματος, υποστηρίζοντας ότι το έργο εκσυγχρονισμού ήταν προϊόν τοπικής και εθνικής ικανότητας.

Ο Görgun τόνισε επίσης τη μοναδική ικανότητα της Τουρκίας στον εκσυγχρονισμό μιας σειράς μοντέλων αρμάτων μάχης ,  μια ικανότητα που κατέχουν λίγα κράτη παγκοσμίως.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, δήλωσε ενθουσιασμένος λέγοντας:

«Τα τελευταία μας άρματα μάχης M60T, ενισχυμένα και εξοπλισμένα με τοπικές και εθνικές τεχνολογίες, θα αναβαθμίσουν την ισχύ των  χερσαίων δυνάμεών μας.

Αποτελώντας μέρος του αποθέματος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή η νέα προσθήκη αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του Προέδρου μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αυξήσει τον ρόλο της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Οι πλατφόρμες που αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε σήμερα χαράζουν νέα μονοπάτια για την αμυντική μας βιομηχανία. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στο αφοσιωμένο προσωπικό της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων μας, στους εργατικούς συναδέλφους μου στο Προεδρικό μας γραφείο, σε όλες τις συνεισφέρουσες εταιρείες  και στους μηχανικούς, με ειδική μνεία για την Aselsan».

Τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων M60T

Στα μέσα του 2022, η Aselsan και η SSB υπέγραψαν σύμβαση για την αντικατάσταση ξένων τεχνολογιών στα άρματα μάχης M60T με εναλλακτικές λύσεις εγχώριας παραγωγής, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του συστήματος ελέγχου πυρός VOLKAN-M, το οποίο περιελάμβανε τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών μάχης για τον έλεγχο αρμάτων μάχης. Επιπλέον, τα απαιτούμενα πρόσθετα προστατευτικά θωράκισης και θέσεις πληρώματος κατασκευάστηκαν επίσης εντός της χώρας.

Το πλαίσιο έργου TİYK-M60T επιβλέπει την ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων στα άρματα M60T.

Αυτές οι δραστηριότητες, μαζί με τα καθήκοντα FASBAT σχετικά με τα άρματα μάχης, διαχειρίζονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της 2ης Διεύθυνσης στο Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης στο Kayseri.

Κάτω από την ομπρέλα του ολοκληρωμένου έργου, όχι μόνο η Aselsan αλλά και η Roketsan, με τη βοήθεια της εταιρείας T-Kalıp, συμμετέχουν στην παραγωγή και ανάπτυξη πρόσθετης προστασίας θωράκισης και θέσεων του πληρώματος.

Μέχρι σήμερα, η Διοίκηση των Δυνάμεων του εδάφους έχει ενσωματώσει περήφανα δύο αναβαθμισμένα άρματα μάχης M60T στο έργο επέκτασης του εξοπλισμού τους.

Το έργο, στα μεταγενέστερα στάδιά του, στοχεύει στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης εγχώριων συστημάτων σε πρόσθετα άρματα μάχης M60T που στεγάζονται στον κατάλογο της Διοίκησης  των Χερσαίων Δυνάμεων.

Η Τουρκία ενισχύει το αρματικό της δυναμικό-Η απάντηση της Ελλάδας

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία ενισχύει το αρματικό δυναμικό της, με τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων M60T και την έναρξη παράδοσής τους στον στρατό της.

Αυτό σε συγκερασμό με τις σύντονες προσπάθειές της για το Εθνικό άρμα Altay  και το "ντύσιμο" των αρμάρτων της με το σύστημα αυτοπροστασία "Akkor" ,φανερώνουν μια σταθερή προσήλωση στο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την δημιουργία αρματικής ανισσοροπίας με την Ελλάδα, αυξάνοντας παράλληλα την επιβισιμότητα των αρμάτων της.

Η χώρα μας απαιτείται να ανταποκριθεί το ταχύτερο δυνατόν,προβαίνοντας σε ανάλογες κινήσεις εκσυγχρονισμού του αρματικού δυναμικού της, "ντυσίματος" των αρμάτων της  με συστήματα ενεργητικής και παθητικής αυτοπροστασίας, μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της PESCO της ΕΕ.

Επιπλέον  απαιτείται η προμήθεια αντιαρματικών από τον Ελληνικό Στρατό, από τα οποία δεν θα προστατεύονται τα τουρκικά άρματα, όπως πχ το Αμερικανικό Javellin, το οποίο πλήτει τα άρματα από πάνω προς τα κάτω, "δίκην βλήματος όλμου", στον πάνω μέρος τους , όπου η θωράκισή τους είναι ελαφρότερη και όπου το  τουρκικό "Akkor"  δεν παρέχει προστασία.

  

 

 

Tags
Back to top button