Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε όταν μας λείπει αυτή η βιταμίνη

Η βιταμίνη Β12, είναι άκρως απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς όπως αναφέρουν επιστήμονες, η έλλειψη της βιταμίνης αυτής μπορεί να καταστήσει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε δύο δυνητικά θανατηφόρα παθογόνα.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice πειραματίστηκαν με καινοραβδίτες C. Elegans (σκουληκάκια μήκους μόλις ενός χιλιοστού) που όπως και οι άνθρωποι, δεν μπορούν να παράξουν Β12 και πρέπει να την λαμβάνουν εξωγενώς από τη διατροφή τους.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Genetics,οι βιεπιστήμονες από το εργαστήριο βιοχημείας του Πανεπιστημίου Rice έδειξαν πώς μια διατροφή ανεπαρκής σε βιταμίνη Β12 βλάπτει την υγεία των πειραματόζωων σε κυτταρικό επίπεδο και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας BCAA. Η έρευνά τους έδειξε ότι η μειωμένη ικανότητα διάσπασης των εν λόγω αμινοξέων οδήγησε στην τοξική εναπόθεση μερικώς μεταβολισμένων υποπροιόντων BCAA που προκάλεσε μιτοχονδριακές βλάβες.

Ένα αρχικά τυχαίο εύρημα οδήγησε τους ερευνητές στα συμπεράσματά τους. Χρησιμοποιώντας C. Elegans ως μοντέλο σε έρευνες τοξικότητας φαρμάκων διαπίστωσαν ότι όταν η διατροφή των σκωλήκων άλλαζε (αντί για το στέλεχος OP50  του  E. Coli, τρέφονταν με το στέλεχος HT115 του  E. Coli) διαφοροποιούνταν σημαντικά και η ανοχή των πειραματόζωων σε συνθήκες στρες καθώς και η αντίσταση τους σε παθογόνα.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δυο στελέχη που προαναφέρθηκαν είναι η ικανότητα απορρόφησης της διαθέσιμης Β12 από το περιβάλλον – το στέλεχος HT115 είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό σε αυτό το έργο, παράγοντας οκτώ φορές περισσότερη πρωτεΐνη απαραίτητη για την περισυλλογή της Β12 συγκριτικά με το OP50.


Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι η διατροφή με HT115 αύξανε την ανοσία των C. elegans σε ένα ανθρώπινο θανατηφόρο παθογόνο το Enterococcus faecalis.

Οι βιοεπιστήμονες επισημαίνουν ότι η διαφορετική διατροφή των πειραματόζωων είναι προφανές ότι επιφέρει μεταβολικές διαφορές που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των πειραμάτων οδηγώντας σε αμφίβολα συμπεράσματα.
«Αυτή η έρευνα εστιάζει στη μιτοχονδριακή υγεία. Σε αυτή την περίπτωση εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη μιτοχονδριακή υγεία με σκοπό την αντιμετώπιση των μολύνσεων», καταλήγει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Natasha Kirienko.

Tags
Back to top button