Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν – Τα ζυμαρικά ΔΕΝ μας παχαίνουν

Σε ένα συμπέρασμα που απενοχοποιεί  τα ζυμαρικά στο θέμα των… παραπανίσιων κιλών, κατέληξαν ερευνητές του St. Michael's Hospital στο Τορόντο του Καναδά, βασιζόμενοι σε μια μετα-ανάλυση διαθέσιμων στοιχείων από προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες.

Τι λένε οι ερευνητές

«Πολύς λόγος γίνεται για τα σάκχαρα, αλλά οι παραδοσιακοί υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί, αναφέρονται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη.

Και συνεχίζουν: «Παρόλο που οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαίων ελεγχόμενων ερευνών επάνω σε διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως ή/και υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, έχουν δείξει πλεονεκτήματα για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, υπάρχει και μια γενική έλλειψη αναγνώρισης της σημασίας της ποιότητας των υδατανθράκων».

Πώς έγινε η ανάλυση

Οι ερευνητές εξέτασαν 32 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 2.448 συμμετέχοντες. Όλοι κατανάλωναν ζυμαρικά, αντί για άλλους υδατάνθρακες στο πλαίσιο μια υγιή διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30,4. Σε 21 επιμέρους έρευνες, συμπεριέλαβαν αποκλειστικά συμμετέχοντες, που ήταν υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,3 μερίδες μαγειρεμένων ζυμαρικών την εβδομάδα (περίπου μισό φλιτζάνι), αντί για άλλους υδατάνθρακες. Σε διάστημα 3 μηνών έχασαν περίπου μισό κιλό. Επιπλέον, ο ΔΜΣ μειώθηκε κατά 0,26 μονάδες.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα ζυμαρικά δεν συνέβαλαν στην αύξηση του σωματικού λίπους», δήλωσε ο δρ. John Sievenpiper, κλινικός επιστήμονας στο Κέντρο Κλινικής Διατροφής του νοσοκομείου και επικεφαλής της μελέτης. «Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε και μια μικρή απώλεια βάρους. Έτσι, αντίθετα με τις διαδεδομένες ανησυχίες, ίσως τα ζυμαρικά να μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως εκείνης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη».

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ζυμαρικά λαμβάνονταν μαζί με άλλα τρόφιμα επίσης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

«Αναλύοντας τα αποτελέσματα, μπορούμε τώρα να πούμε με κάποια σιγουριά ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού διαιτολογικού μοντέλου», δήλωσε ο Sievenpiper.

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι θα ήθελαν να δουν αν τα ζυμαρικά θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα ως μέρος και άλλων υγιεινών διατροφικών μοντέλων. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Tags
Back to top button