Με την κηδεία του Αρχιλοχία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου το απόγευμα της Τετάρτης στο Μουζάκι αρχίζει να κλείνει ο θλιβερός επίλογος της τραγωδίας που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Το πρωί της Τρίτης και επίσημα το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τριών Ελλήνων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, με τα ερωτήματα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος να παραμένουν πολλά.
Πρόκειται για την αντιπλοίαρχο Γλυκερία Μεμεκίδου και την επισμηναγό Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, αμφότερες της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, και τον αρχιλοχία Γεώργιο Βούλγαρη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε μια σειρά από δημοσιεύματα που ανάφεραν ότι στη Λιβύη έσπευσε κλιμάκιο της ΕΥΠ για να διαπιστώσει εάν όντως επρόκειτο για τροχαίο και να αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.
Ωστόσο, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και με τη συμμετοχή της ΕΥΠ, με στόχο να καταδείξει τα τυχόν λάθη και παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα το τραγικό τέλος των τριών στρατιωτικών και των δύο πολιτών διερμηνέων. Παράλληλα με εισαγγελική εντολή έρευνες ξεκίνησε και το ανθρωποκτονιών
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο εν αποστρατεία, Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, έγιναν μια σειρά από λάθη που στοίχισαν ακριβά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. «Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι και καλά σχεδιασμένη, η ασφάλεια να καλύπτει τους υγειονομικούς με διαφορετικά οχήματα και τελείως διαφορετική σχεδίαση» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό
Ερωτήματα γεννώνται επίσης με το:
– Τι έγινε με τα δορυφορικά τηλέφωνα της αποστολής και καταστράφηκαν όλα μαζί
– Κατά πόσο δεν υπήρχε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, εφόσον στα βίντεο που υπάρχουν εμφανίζονται Λίβυοι να μιλούν σε κινητά.
Σε ένα από αυτά τα ερωτήματα δόθηκε απάντηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, τα δορυφορικά τηλέφωνα της αποστολής ήταν στα κουτιά τους στο όχημα που ακολουθούσε με τον εξοπλισμό της αποστολής. Αυτό έγινε καθώς οι Αρχές της Ανατολικής Λιβύης είχαν παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος.
Η εμπλοκή της ΕΥΠ γίνεται με στόχο να ξεκαθαριστεί 100% πως δεν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από το τροχαίο καθώς η δυτική Λιβύη είναι στη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας ενώ και στην ανατολική Λιβύη υπάρχουν ενεργούντες χωρών όχι και τόσο φιλικές προς την Αθήνα.
Η κατάσταση στη Λιβύη
Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στοιχείων που συνδέονται με την ομάδα Wagner κοντά στην αεροπορική βάση al-Kharrouba . Δεν αναφέρθηκαν θύματα και καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη. Η κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη αρνήθηκε την ανάμειξη.
Οι μάχες ξεκίνησαν ξανά τον Αύγουστο του 2023. Τον Σεπτέμβριο του 2023, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο, δύο φράγματα κατέρρευσαν στην πόλη Derna, στην Κυρηναϊκή, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους.
Στις μετέδωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι επιχειρήσεις βοήθειας στη Ντέρνα διευθύνονται από το LNA του Χάφταρ, τον στρατιωτικό συνασπισμό που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και βρισκόταν για χρόνια σε ανοιχτή σύγκρουση με δυτικές φατρίες.
Ο Χάφταρ διεξήγαγε μια εκστρατεία 14 μηνών για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη από το 2019-20, μια επίθεση που κατέστρεψε περιοχές της πόλης και αντιστάθηκε από ένοπλες δυτικές φατρίες.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες το Reuters δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει αμέσως, φάνηκε να δείχνουν οχήματα από την 444 Ταξιαρχία της Τρίπολης, της οποίας ο αρχηγός ήταν μέρος του συνασπισμού που πολεμούσε τον Χάφταρ, να φθάνουν με βοήθεια στην ανατολική Λιβύη αργά την Τετάρτη.
Ο εσωτερικός συντονισμός συνδυάστηκε με δωρεές από το εξωτερικό. Ακόμη και ξένες κυβερνήσεις που δεν εμπιστεύονται τον Χάφταρ έχουν παραμερίσει τις πολιτικές επιφυλάξεις ή τους φόβους για την ανεξέλεγκτη διαφθορά στη Λιβύη, για να εμπλακούν άμεσα σε μια περιοχή που ελέγχει.
Η Τουρκία, από καιρό ο κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης της Τρίπολης, έστειλε γρήγορα μια ομάδα βοήθειας στη Ντέρνα μέσω της Βεγγάζης, της πρωτεύουσας των ανατολικών περιοχών που ελέγχεται από το LNA».
Ένα περίπου μήνα πριν και συγκεκριμένα στις μετέδιδε τα εξής:
«Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 146 τραυματίστηκαν όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ δύο ισχυρών ένοπλων φατριών στην Τρίπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Malik Marseet σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.
Οι μάχες ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά τη σύλληψη του διοικητή της 444 Ταξιαρχίας, Μαχμούντ Χαμζά, καθώς προσπαθούσε να ταξιδέψει μέσω του κύριου αεροδρομίου Μιτίγκα της Τρίπολης. Τον πλησίασε μια αντίπαλη φατρία, η Ειδική Δύναμη Αποτροπής, που ελέγχει το αεροδρόμιο. Ο λόγος της κράτησής του παραμένει άγνωστος.
Οι συγκρούσεις σταμάτησαν αργά την Τρίτη μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τη μεταφορά του Χαμζά σε ένα ουδέτερο κόμμα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων LANA».