Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Τσίπρας έδωσε στον Μενέντεζ αρχείο με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Μενέντεζ για τον ουσιαστικό του ρόλο στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικό Κόμμα) και Μαρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς. Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επίτευξη της.

Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μενέντεζ όταν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι «η ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς». Παράλληλα, ο κ. Μενέντεζ έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Tags
Back to top button