Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο πλανήτης στερεύει από εξαρτήματα και πρώτες ύλες – Κρίση στη γερμανική βιομηχανία

Οι μεγάλες βιομηχανίες του πλανήτη κατεβάζουν διακόπτες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Η πανδημία που έπληξε την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει ακόμη και τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή που φημίζεται για την αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια και την ανθεκτικότητά της. Τα προβλήματα εφοδιασμού προκαλούν τρόμο σε εταιρείες – κολοσσούς, από τη Siemens μέχρι τη BMW.

Το χειρότερο; Αναμένεται να παραταθούν και το επόμενο έτος.

«Στην καριέρα μου δεν έχω έρθει ποτέ αντιμέτωπος με έλλειψη σε τόσα πολλά προϊόντα ταυτόχρονα και ασχολούμαι με τον τομέα από το 1996», δήλωσε ο Τόμας Νόιερνμπεργκ, διευθυντής πωλήσεων στην Mulfingen, εταιρεία με βιομηχανικούς ανεμιστήρες.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη κατάσταση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που έχω δει ποτέ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens, Ρόλαντ Μπους, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, μαζί με το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και φορτίων, δημιουργούν προβλήματα που πιθανόν να επικρατήσουν και το 2022.

Apple Watch: Γιατί καθυστερεί η παραγωγή του νέου μοντέλου;

Ασταθείς προβλέψεις

«Υπολογίζω ότι η οικονομική ανάπτυξη θα καθυστερήσει μέχρι το 2023, γιατί ακόμη και το 2022 θα έχουμε προβλήματα με τους ημιαγωγούς», σημείωσε, ενώ προέβλεψε πως οι αναταραχές στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων «θα διαρκέσει επίσης αρκετά έως το 2022», είπε σε συνέντευξή του.

Τέτοιες ανησυχίες επηρεάζουν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη φέτος μπορεί να υπολείπεται του 3,7% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, τα γερμανικά εργοστάσια από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργούν περίπου 7% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους κατασκευαστές μηχανημάτων να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τα νέα σκληροτράχηλα πυροσβεστικά που επιχειρούν σε απόσταση αναπνοής

Ωστόσο, τα προβλήματα εφοδιασμού δεν περιορίζονται μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Έρευνα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, μεταξύ περίπου 3.000 επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς, έδειξε ότι το 83% αυτών ταλαιπωρήθηκε από την αύξηση των τιμών ή την έλλειψη εξαρτημάτων και πρώτων υλών. Η πλειοψηφία δεν περιμένει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν φέτος.

Η Adidas και η Puma, για παράδειγμα, έχουν χτυπηθεί από το κλείσιμο εργοστασίων στο Βιετνάμ μετά έξαρση της πανδημίας στην περιοχή. Τα λιμάνια, εν τω μεταξύ, καλύπτουν τις ανάγκες τους από τη Σαγκάη στο Αμβούργο και οι εκδοτικοί οίκοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν χαρτί καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιβλίων.

Εξειδικευμένες αγορές

Με πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες στη Γερμανία να επικεντρώνονται σε εξειδικευμένες αγορές, είναι δύσκολο για να βρεθούν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις εάν οι συνηθισμένες διαδρομές εφοδιασμού αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.

«Παρά την αύξηση των παραγγελιών, η βιομηχανική ανάκαμψη της Γερμανίας παρεμποδίστηκε από σοβαρές διακοπές στον εφοδιασμό. Αναμένουμε ότι ο βιομηχανικός τομέας θα αρχίσει να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη από το 3ο τρίμηνο. Είναι αλήθεια, ότι η πρόοδος μπορεί να είναι σταδιακή και να έχει διακυμάνσεις, αλλά καθώς οι υπηρεσίες συνεχίζουν να ανταποκρίνονται γρήγορα στο άνοιγμα, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα πρέπει να είναι μικρός», αναφέρει η Μαέβα Κόσιν, οικονομολόγος.

Εκτός από την καθυστέρηση της ανάκαμψης, οι ελλείψεις θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών. Τον Ιούλιο, η Γερμανία γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού σε εισαγόμενα αγαθά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τα εμπορεύματα να φτάνουν στη χώρα 15% πιο ακριβά από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, επειδή οι ελλείψεις σε αγαθά αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η ανάκαμψη μπορεί απλώς να αποδειχθεί ότι θα καθυστερήσει. «Μόλις αποκατασταθεί η ροή προμήθειας ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα υπάρξει μια δυναμική αύξηση στην παραγωγή και πιθανώς εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

Tags
Back to top button