Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Οι εμβολιασμοί μειώνονται και ασθένειες όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα σαρώνουν

Η παραπληροφόρηση και οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας έχουν συμβάλλει στην αισθητή μείωση των εμβολιασμών έτσι ασθένειες που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί και μπορούν να αποφευχθούν χάρη στον εμβολιασμό όπως η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και ο κίτρινος πυρετός έχουν εμφανιστεί ξανά σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI).

«Τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με την ευκαιρία της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμού.

«Οι περικοπές της χρηματοδότησης στην παγκόσμια υγεία θέτουν αυτές τις προόδους που επιτεύχθηκαν με σκληρή προσπάθεια σε κίνδυνο. Επιδημίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στα εμβόλια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο και εκθέτοντας χώρες σε ολοένα μεγαλύτερα κόστη για τη θεραπεία ασθενειών και την αντίδραση σε ξεσπάσματα επιδημιών», πρόσθεσε.

Η ιλαρά κάνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, η UNICEF και η GAVI.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2021 και εκτιμάται πως έφθασε τα 10,3 εκατομμύρια το 2023 (+20% σε σύγκριση με το 2022).

Και η τάση αυτή «πιθανόν» συνεχίζεται. Τους τελευταίους 12 μήνες, 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα ιλαράς, 61 από τις οποίες έζησαν μεγάλης κλίμακας επιδημίες. Πρόκειται για «τον υψηλότερο αριθμό από το 2019», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού επίσης αυξήθηκαν απότομα στην Αφρική το 2024.

Αυτές οι νέες ανοδικές τάσεις καταγράφονται με φόντο την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, τον πολλαπλασιασμό των ανθρωπιστικών κρίσεων, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις περικοπές της χρηματοδότησης, επιμένει το κείμενο, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στις ΗΠΑ, που ανέστειλαν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που παρείχαν στο εξωτερικό.

«Η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης περιορίζει σοβαρά τη δυνατότητά μας να εμβολιάσουμε κατά της ιλαράς πάνω από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά σε εύθραυστες και σπαρασσόμενες από ένοπλες συρράξεις χώρες», προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ.

«Οι υπηρεσίες εμβολιασμού, επιδημιολογικής επιτήρησης και αντίδρασης ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχεδόν 50 χώρες», προβλήματα συγκρίσιμα με αυτά που είχαν καταγραφεί όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

Αν και οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί όπως πρέπει ούτε όσο συστηματικά πρέπει συνέχισε να αυξάνεται. Το 2023, 14,5 εκατ. παιδιά δεν είχαν πάρει τις δόσεις τους, κατά εκτιμήσεις, από 13,9 εκατ. το 2022 και 12,9 εκατ. το 2019.

Με αυτό το φόντο και καθώς πλησιάζει διεθνής σύνοδος δωρητών, την 25η Ιουνίου, η GAVI απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 9 δισεκ. δολάρια προκειμένου «να προστατευτούν 500 εκατομμύρια παιδιά και να σωθούν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ζωές από το 2026 ως το 2030».

Tags
Back to top button