Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζεται μία ακόμη «έξοδος» στις αγορές μέσα στο 2021

Με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία ακόμη έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός έχει στραμμένο το βλέμμα και στη νέα χρονιά, κατά την οποία επιδιώκει να δανειστεί περίπου 10 με 12 δισ. ευρώ, ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική με εκείνη του 2021. Από τον Ιανουάριο του 2022 ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για το «ντεμπούτο» των πράσινων ομολόγων που δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Φέτος, η χώρα μας άντλησε 15,5 δισ. ευρώ από αγορές και μέσω του private placement του 30ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του δεκαετούς ελληνικού και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς κινήθηκε στα επίπεδα των 110-120 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια του 2021.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου η διαφορά απόδοσης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 μονάδων βάσης, με την τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται γύρω στο 0,78%.

Το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού, όπως αποτυπώνεται στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων, κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με αρνητικά επιτόκια για όλες τις διάρκειες των εκδόσεων.

Από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο μισό του 2023, χωρίς να αποκλείεται να επιτευχθεί και το 2022. Από το επιτελείο γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010.

Στόχος είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δισ. ευρώ του 2022. Επίσης σχεδιάζεται η περαιτέρω αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ που διαμορφώνεται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Tags
Back to top button