Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Μ.Ακιντζί εκβιάζει: Αποχώρησε απαιτώντας από το Ν.Αναστασιάδη να αποσυρθεί ο νόμος για το δημοψήφισμα της Ένωσης

Με απαράδεκτο τρόπο ο Μ.Ακιντζί τερματίζει τις συνομιλίες (έτσι απομακρύνεται το όποιο ενδεχόμενο «λύσης» που θα συνέφερε μόνο τους Τούρκους) για το Κυπριακό απαιτώντας από το Ν.Αναστασιάδη να αποσυρθεί ο νόμος για τον εορτασμό της επετείου του δημοψηφίσματος της Ένωσης με την Ελλάδα.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και την αντίδραση του κ. Ακιντζί, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε με γραπτή δήλωση, υποδεικνύοντας ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός «δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναλύει το όλο ζήτημα και αναφέρεται στους λόγους που κρύβονται πίσω από την έντονη ενόχληση της κοινότητας του.

Μιλώντας λίγο πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει πρωτοβουλίες για να κυλήσουν ομαλά οι συνομιλίες με τερματικό σταθμό την τελική λύση του Κυπριακού.

Ο ίδιος κάνει λόγο για απογοήτευση και τον αναβρασμό ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. «Θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτής της απογοήτευσης. Επίσης, μετά την έκκληση μου για την απόσυρση της εν λόγω απόφασης, ο κ. Αναστασιάδης υποβάθμισε τη σημασία του ζητήματος και ως ανταπάντηση δήλωσε ότι "πρόκειται για μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, μην το μεγαλοποιείτε, και εσείς έχετε τα τάδε, τα δείνα κ.ο.κ.".

Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη αύξησε το κλίμα της απογοήτευσης. Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις. Αυτή η εξέλιξη μας θύμισε την περίπτωση UKIP στην Βρετανία (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, με ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ). Το UKIP είναι ένα μικρό κόμμα, ωστόσο, έφερε το ζήτημα του Brexit σε τέτοιο σημείο, που η πλειοψηφία της βουλής αναγκάστηκε να ακολουθήσει και να λάβει την σχετική απόφαση. Και έτσι το Brexit γίνεται πραγματικότητα».

«Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το εν λόγω λάθος, αυτό αναμένουν οι Τουρκοκύπριου. Ένα κόμμα δεν υποστήριξε την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ ένα άλλο κόμμα τήρησε ουδέτερη στάση. Εγώ προτείνω το εξής: Ας αναθεωρήσει ο Αναστασιάδης την όλη υπόθεση. Ας συναντηθούν και ας διορθώσουν αυτό το λάθος. Να μην παρασυρθεί η πλειοψηφία της Βουλής πίσω από ένα φασιστικό κόμμα. Ας αποδείξουν σε εμάς πρακτικά, στην κοινότητα τους και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δεν παρασύρονται», αναφέρει.

Είναι πιθανό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος ο Ν.Αναστασιάδης επεδίωξε να ψηφιστεί ο νόμος για το δημοψήφισμα της Ένωσης κα έτσι οι βουλευτές του απέίχαν από την ψηφοφορία με αποτέλεσμα να περάσει από την κυπριακή Βουλή.

Ο λόγος ήταν απλός: Είχε συρθεί σε συνομιλίες οι οποίες δεν οδηγούσαν πουθενά και σαν αποτέλεσμα θα είχαν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο ότι θα χρεώνονταν αυτή την ήττα του Ελληνισμού ο ίδιος.

Εάν πάλι έφευγε από μόνος του από τις συνομιλίες πάλι ως δική του ήττα θα καταγράφονταν καθώς θα θεωρούνταν ότι δεν επιδιώκει την «λύση». Ήταν φανερό ότι οι Τούρκοι δεν θα αποδέχονταν τα αυτονόητα δηλαδή την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο Κύπριος πρόεδρος όμως είχε δεχτεί χωρίς αντάλλαγμα να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η θέση του ήταν πολύ δύσκολη και υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κύπρου. Χρειαζόταν μια διέξοδος διαφυγής. Με τον τρόπο αυτόν έφυγε ιδία βούληση ο Μ.Ακιντζί και έτσι βγήκε από τη δύσκολη θέση ο Ν.Αναστασιάδης.

Φυσικά εννοείται ότι επ΄ουδενί λόγο δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος «μεταμέλειας» και να πραγματοποιηθεί η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων περί απόσυρσης του νόμου καθώς αυτό θα είναι πολύ πολύ χειρότερο.

Tags
Back to top button