Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ο Λέων του Ναυπλίου»: Το μνημείο που εδώ και 180 χρόνια αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα από επιδημίες (βίντεο)

Υπάρχει ένα επιβλητικό μνημείο στο Ναύπλιο που τίμα τα θύματα της πανδημίας από το 1836. 

Βρίσκεται επί της οδού Μιχαήλ Ιατρού, ανάμεσα στην εκκλησία των Αγίων Πάντων και στο νεκροταφείο της πόλης. Είναι ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή αλλιώς ο «Λέων των Βαυαρών». Φιλοτεχνήθηκε το 1836 από τον Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ, για να αποτελέσει φόρο τιμής για τα θύματα της πανδημίας που εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνη για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η ασθένεια αυτή ήταν ο τύφος.

Πρότυπο για τον γλύπτη αποτέλεσε ο «Λέων της Λουκέρνης» που είχε φιλοτεχνηθεί από τον Δανοισλανδό γλύπτη Μπέρτελ Θόρβαλντσεν. Ήταν ένα μνημείο για τους Βαυαρούς στρατιώτες της ακολουθίας του Όθωνα που έχασαν την ζωή τους εν μέσω της πανδημίας του τύφου την διετία 1833-34. Οι ντόπιοι αναφέρονταν αρχικά σε αυτό σκωπτικά ως «Αγγορώον» υποστηρίζοντας πως οι Βαυαροί πέθαναν από τα πολλά αγγούρια που κατανάλωσαν. Εδώ και δεκαετίες όμως, το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, έχει γίνει μέρος της πόλης.

Μπροστά του υπάρχει ένα μικρό πάρκο, από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να το περιεργαστούν. Το θλιμμένο λιοντάρι θρηνεί εδώ και περισσότερα από 180 χρόνια για να θύματα της πανδημίας του τύφου, αλλά και κάθε πανδημίας που αφαιρεί ζωές.

Tags
Back to top button