Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

O καημός της Τουρκίας: «Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τα Eurofighter - Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα με τα Rafale» - Τα σενάρια ενόψει της επίσκεψης Σολτς

"Η Γερμανία ενέκρινε ένα έγγραφο που θα μπορούσε να σημαίνει προκαταρκτική έγκριση για την πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία. Ενώ τα στάδια της διαδικασίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων και συντήρησης συζητούνται σε τεχνικές συναντήσεις, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η παράδοση των Eurofighters πριν τα F-16 Block 70 μπουν στη γραμμή παραγωγής" αναφέρει η εφημερίδα

Και συνεχίζει το δημοσίευμε που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Οζάι Σεντίρ: «Η Milliyet ήταν και πάλι η μόνη εφημερίδα που ανακοίνωσε τη διαδικασία έγκρισης για την πώληση των αεροσκαφών Eurofighter και τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στην Άγκυρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Σολτς στην Τουρκία. Οι αμυντικές μας ανάγκες δεν είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε χωρίς λόγο. Γνωρίζουμε ότι η γεωγραφία στην οποία ζούμε έχει φέρει την ιδέα της έγκαιρης ανίχνευσης του εχθρού και του χτυπήματος με πυραύλους. Η πορεία των αεροπορικών συγκρούσεων στον κόσμο έχει αλλάξει. Δεν είναι πλέον η εποχή των 'dogfights', αλλά η εποχή της πρόβλεψης του εχθρού με προηγμένα ραντάρ και πυραύλους. Πλέον θα εξισορροπηθεί, αυτή η δύναμη που απέκτησε η Ελλάδα με τα αεροπλάνα Rafale τα οποία  αγόρασε από τη Γαλλία».

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει πολεμικό αεροσκάφος που δεν είναι αμερικανικής κατασκευής. Το αεροσκάφος δεν είναι αμερικανικής κατασκευής, αλλά τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί είναι γνωστά και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι να έχουμε ένα πολεμικό αεροπλάνο με ραντάρ AESA, το οποίο θα αποκτήσουμε για πρώτη φορά με το Eurofighter. 

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα με τα Rafale και η Τουρκία θα το αντιμετωπίσει με τα Eurofighter»

Το τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ: "H Τουρκία μαζί με τα αεροσκάφη F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού τους θα παραλάβει από την Ευρώπη και τα αεροσκάφη Eurofighter. H Τουρκία με τα 40 Εurofighter θα αποκτήσει μεγάλη ισχύ.

Συγκεκριμένα: "Τα ευρωπαϊκά Εurofighter θα φέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα υπέρ της Τουρκίας και συγκεκριμένα με το ραντάρ AESA. Με αυτό το ραντάρ μπορεί να διεξαχθεί ο ηλεκτρονικός πόλεμος και θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες εντοπισμού από μεγαλύτερες αποστάσεις. Στο πεδίο του πολέμου έχουν αλλάξεις τα δεδομένα. Στους αιθέρες δεν έχει σημασία η κοντινή αερομαχία, τώρα πια υπάρχει ο εντοπισμός του εχθρού από μεγάλη απόσταση και η εκτόξευση του πυραύλου.Η ισχύς που απέκτησε η Ελλάδα με τα αεροσκάφη Rafale τα οποία προμηθεύτηκε από τη Γαλλία, τώρα θα εξισορροπηθεί με τα Eurofighter τα οποία θα αποκτηθούν από την Τουρκία"

«Κλειδί» οι επαφές με Σολτς για τα Eurofighter

Το Σάββατο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 19 Οκτωβρίου και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά δεν ανέφερε τίποτα  για το περιεχόμενο της συνάντησης. Ωστόσο, η σιβυλλική του απάντηση ότι «φυσικά μπορείτε πάντα να περιμένετε κάτι νέο από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στον πρόεδρο της Τουρκίας- την οποία και αποκάλεσε «σημαντικό εταίρο»- έχει ανάψει το ενδιαφέρον.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ενδιαφέρονται κυρίως για ένα θέμα: την άρση του γερμανικού εμπάργκο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Εurofighter» από την Τουρκία, αναφέρει η Deutche Welle.

Σύμφωνα με κεντρικό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Middle East Eye, η Γερμανία ξεκινά τεχνικές συνομιλίες για τα Eurofighter με την Τουρκία και το Βερολίνο ξεμπλοκάρει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, εν όψει της επίσκεψης του Όλαφ Σολτς. Σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Άγκυρα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, «Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας σε μυστική συνεδρίαση αποφάσισε να επιτρέψει στην κοινοπραξία Eurofighter να μοιραστεί τις προδιαγραφές του μαχητικού αεροσκάφους με την Τουρκία και να ξεκινήσει τεχνικές διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με δεύτερη πηγή, που επικαλείται το ίδιο ρεπορτάζ,  η ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών θα επικεντρωθεί στο πώς θα ήταν μια συμφωνία εάν η πώληση πραγματοποιηθεί με τις ευλογίες του Βερολίνου. «Θα περιλαμβάνει τις πλήρεις τεχνικές λεπτομέρειες του μαχητικού αεροσκάφους, τα στάδια προμήθειας του, την εκπαίδευση, τη διαχείριση ανταλλακτικών και τα πρωτόκολλα συντήρησης», αποκαλύπτει το ρεπορτάζ. Ωστόσο τονίζει ότι η κίνηση αυτή δεν σήμαινε ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Airbus στην Τουρκία, μπορεί τα Eurofighters να φθάσουν «σύντομα». Λέγεται ότι η Γερμανία αποφάσισε να επανεξετάσει το τουρκικό αίτημα για την αγορά Eurofighter μετά τις περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και τον πόλεμο στη Γάζα. Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του Βερολίνου ελήφθη κατά τη συνάντηση Σολτς-Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Tags
Back to top button