Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Ερντογάν γυρνά την πλάτη στον Πούτιν-Τέλος στις εξαγωγές δυτικού αμυντικού εξοπλισμού στην Ρωσία μέσω Τουρκίας

Η Τουρκία έχει σταματήσει να εξάγει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ρωσία μετά την αμερικανική απειλή ότι η Άγκυρα θα υποστεί σκληρές συνέπειες εάν συνεχίσει την πώληση υλικού στην Μόσχα.

Σύμφωνα με την διάσημη αμερικανική εφημερίδα Financial Times, η Άγκυρα έχει ήδη εφαρμόσει αλλαγές στο τελωνειακό της σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να εμποδίζει τις αποστολές απαγορευμένου αμερικανικού υλικού στην Ρωσία.

Αυτές οι αλλαγές εφαρμόστηκαν στα τουρκικά τελωνεία τις τελευταίες εβδομάδες. Αφορούν τον εντοπισμό προϊόντων από περισσότερες από 40 κατηγορίες, την εξαγωγή των οποίων οι Αμερικανοί έχουν απαγορεύσει προς την Ρωσία. Η Δύση θεωρεί πως προϊόντα από αυτές τις 40 απαγορευμένες κατηγορίες συνδράμουν στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή μία περίοδο που η Ουάσιγκτον έχει κορυφώσει την πίεσή της κατά της Άγκυρας σχετικά με τον ρόλο του «υποστηρικτική» στο πλευρό του Πούτιν. Εδώ και μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατηγική της θέση στον χάρτη για να βοηθάει την Ρωσία να αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις.

Όπως προαναφέραμε και σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται η Financial Times, τα αμερικανικά προϊόντα που μέχρι πρότινος εξήγαγε η Τουρκία στην Ρωσία πιστεύεται πως υποστήριζαν τον ρωσικό στρατό στην εξ εξελίξει σύρραξη στην Ουκρανία.

Πράγματι, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την τουρκική πλευρά με σκληρές κυρώσεις και άλλα αυστηρά μέτρα ένα η Άγκυρα δεν ξεκινήσει να παρεμποδίζει αποτελεσματικά τις παράνομες αποστολές αμερικανικών αγαθών στην Ρωσία. 

Έτσι και έπειτα από πολλές πιέσεις, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπακούσει στις αμερικανικές εντολές. Όπως προείπαμε πριν κάποιες εβδομάδες εφαρμόστηκαν οι πρώτες σημαντικές τροποποιήσεις στην πολιτική εξαγωγών και στο τελωνειακό σύστημα της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιος επίσημος σχολιασμός της κίνησης αυτής, ούτε από την τουρκική αλλά ούτε και από την ρωσική πλευρά. Αναμένουμε πάντως πως οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους Τούρκους, κυρίως εξαιτίας της καλής σχέσης που διατηρούν με την Μόσχα.

 

Tags
Back to top button