Η κυβέρνηση μπορεί να το διαψεύδει συνεχώς, όμως είναι κοινό μυστικό ότι η χώρα οδεύει προς νέο lockdown και το μόνο ερώτημα είναι το πότε αυτό θα ανακοινωθεί και ποια θα είναι η μορφή του.
Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση του ΕΣΥ ανησυχεί τους «ειδικούς» και ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.
Η επιδημιολογική εικόνα στην Πελοπόννησο οδηγεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και τα πρωτόκολλα εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες από Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων και έχουν νοσήσει περισσότεροι από 33.190 πολίτες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα δύο τελευταία 24ωρα, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 582 κρούσματα κορωνοϊού στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από αυτά τα 126 κρούσματα είναι στην Αργολίδα, τα 77 στην Αρκαδία, τα 151 στην Κορινθία, τα 70 στη Λακωνία και τα 158 στην Μεσσηνία.
Την ίδια στιγμή, μέχρι και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία Covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 229 άτομα (τα 12 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Άργους 20 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 21, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 43, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 40 (τα 6 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 31 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 74 (τα 6 στη ΜΕΘ).
«Μαύρος» Νοέμβριος
Η επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια είναι επίσης ανησυχητική, καθώς ο Νοέμβρης αναδεικνύεται σε έναν από τους χειρότερους μήνες από την αρχή της πανδημίας. Μέσα σε είκοσι μέρες οι νεκροί έφτασαν τους 1.247 ενώ την ίδια περίοδο πέρσι είχαν καταγραφεί 784 θάνατοι, χωρίς να έχουν ξεκινήσει καν οι εμβολιασμοί.
Οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν φέτος σχεδόν κατά 63%.
Αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει εκτοξευθεί καθώς το Σάββατο 20 Νοέμβρη έφτασε μια ανάσα από τους 600. Ειδικότερα διασωληνωμένοι βρίσκονται 594 συμπολίτες μας.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Με βάση αυτά τα στοιχεία ο εφιάλτης του lockdown επανέρχεται, καθώς και σε χώρες της Ευρώπης βλέπουμε τέτοια μέτρα καθολικών περιορισμών να επανέρχονται.
Όχι σε νέο lockdown - Πιθανά νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Το υπουργείο Υγείας όπως και συνολικά η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των νέων μέτρων ελπίζει ότι θα ελεγχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας.
Ο Θάνος Πλεύρης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού ή ειδικού lockdown, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όπως εξήγησε υπάρχει διαρκής σχεδιασμός για τις ΜΕΘ, και αν και η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δύσκολη, το σύστημα υγείας αντέχει.
Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ.»
Τι αλλάζει από τη Δευτέρα
Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα αλλάζει άρδην η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες καθώς αποκλείονται από το σύνολο των κλειστών χώρων, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα αποκλείονται από κλειστούς χώρους σε: εστίαση, γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά, εκθέσεις, συνέδρια. Να τονιστεί πως δεν θα έχουν πρόσβαση ακόμα και με επίδειξη αρνητικού τεστ.
Με την επίδειξη αρνητικού τεστ (rapid test 48 ωρών ή μοριακού τεστ 72 ωρών) θα αποκτούν πρόσβαση σε: λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών, χώρους εργασίας ή λατρείας, όπως και ανοιχτούς χώρους εστίασης.
Κανένας περιορισμός δεν ορίζεται για τη μετάβαση σε καταστήματα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.α. αλλά και φαρμακεία.
Παράλληλα, έχει οριστεί κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και αλλαγή του ωραρίου στο λιανεμπόριο σε μεγάλες πόλεις.
Τα καταστήματα στο λιανεμπόριο θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 στα εξής σημεία: Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.