Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών

Ειδικότερα, επί της αρχής τάχθηκαν καταφατικά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν για ακρόαση στην Επιτροπή επεσήμαναν ότι το νομοθέτημα κινείται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 40 που αφορά τα προγράμματα επιμόρφωσης των εν ενεργεία δικαστικών και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους μέσω υποχρεωτικών σεμιναρίων και αξιολόγησής τους με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, προκειμένου να τους χορηγηθεί στο τέλος πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης. Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σοφία Διπλοΐδου, τόνισε πως δέχεται την υποχρεωτικότητα των σεμιναρίων, αλλά χαρακτήρισε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης το να κρίνονται οι δικαστές από πρόσωπα εκτός αυτής, και πρότεινε αντί του πιστοποιητικού της ευδόκιμης παρακολούθησης των σεμιναρίων, να χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Πεδίο μάχης η Βουλή με Πολάκη και Μητσοτάκη: Άσχετε! - ''Με αντιεμβολιαστές δεν μιλάω''

Εκπροσωπώντας την Εθνική Σχολή Δικαστών, ο γενικής διευθυντής της Δημήτριος Εμμανουηλίδης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κατάρτιση των σπουδαστών γίνεται με γνώμονα το επαγγελματικό προσανατολισμό της σχολής και πως δίνεται έμφαση στον πρακτικό χαρακτήρα της ενώ ο εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, είπε ότι είναι υπέρ της δια βίου μάθησης, ωστόσο, ο δικαστής πρέπει να κρίνεται από το τι γράφει σε μια απόφασή του, σε μια διάταξη, σε ένα βούλευμα, και όχι εάν έχει απαντήσει θετικά στο 70% των ερωτήσεων, επί των γνώσεων που λαμβάνει από τα σεμινάρια.

Τσέφας: Ο δικαστής πρέπει να μπορεί να κρίνει ελεύθερα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το πρόστιμο είναι "αντίτιμο υγείας"-Για να μην πληρώσεις εμβολιάσου-Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς, αλλά από ηλικιωμένους

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομικής Διαχείρισης της Ένωσης Δικαστών Μιχαήλ Τσέφας υπογράμμισε ότι ο δικαστής πρέπει να μπορεί να κρίνει ελεύθερα, ενώ στις εξετάσεις των σεμιναρίων καλείται να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την άποψη του διδάσκοντος και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, σημείωσε πως όταν το αποτέλεσμα των εξετάσεων στα σεμινάρια μπαίνουν στο υπηρεσιακό φάκελο, σημαίνει ότι στο μέλλον, το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να λάβει στοιχεία από εκεί και να αξιολογήσει υπέρ ή κατά κάποιον υποψήφιο. Τέλος ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου Δημήτρης Τσακανίκας σημείωσε πως δείκτης επίδοσης της αποτελεσματικότητας της επιμόρφωσης δεν μπορεί να αποτελέσει η γραπτή εξέταση, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Τσούκας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από μεταρρυθμιστική πνοή αν και η μόνη μας επιφύλαξη, είναι ότι «δεν είναι δυνατόν ο,τιδήποτε προκύψει ως αποτίμηση γνώσεων που αποκόμισε ο δικαστής από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα επιμόρφωσης, να παρεισαχθεί στο φάκελο του, ως ένα δυνάμει στοιχείο κρίσης του στο μέλλον. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα» με την πρόεδρο της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, να συμφωνεί, κάνοντας λόγο για ευκαιριακή και εκ πλαγίου αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών.

Tags
Back to top button