Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

«Νίπτει τας χείρας του» ο Β. Σόιμπλε για το σκάνδαλο με τα μερίσματα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε την Πέμπτη στην γερμανική Βουλή για το σκάνδαλο με τα μερίσματα.

Ο Σόιμπλε «απέκρουσε» τις επικρίσεις σε βάρος του περί του ότι καθυστέρησε πολύ να απαγορεύσει την πρακτική που επέτρεπε σε δύο νομικά πρόσωπα να ισχυρίζονται ότι τους ανήκε η κυριότητα μετοχών ή άλλων αξιόγραφων και υπολογίζεται ότι στοίχισε το γερμανικό δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ σε απολεσθέντα έσοδα από φόρους.

Το παραθυράκι αυτό, βάσει του οποίου και τα δύο νομικά πρόσωπα μπορούσαν να διεκδικούν φοροαπαλλαγές, έκλεισε το 2012. Η αποκάλυψη της πρακτικής αυτής των χρηματομεσιτών προκάλεσε οργή στη γερμανική κοινή γνώμη και έφερε σε αμηχανία τον Σόιμπλε, ο οποίος συχνά κάνει διαλέξεις στις κυβερνήσεις άλλων κρατών για την ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Για το θέμα συνεχίζει να διεξάγει έρευνα μια επιτροπή της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και ο Σόιμπλε, που έγινε υπουργός Οικονομικών στα τέλη του 2009, κατέθεσε ενώπιόν της νωρίτερα σήμερα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρηματολογεί πως ενημερώθηκε για αυτό το παραθυράκι μερικούς μήνες αφότου ανέλαβε το υπουργείο. Στα μέσα του 2010, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμό του, αλλά η διαδικασία αυτή πήρε υπερβολικά πολύ χρόνο, κατά τον ίδιο. Επιπλέον, οι τράπεζες χρειάστηκαν χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέες κανόνες και οι αλλαγές τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις τον Ιανουάριο του 2012.

Το σκάνδαλο έχει στο επίκεντρό του τις πρακτικές «σορταρίσματος», τις πωλήσεις δανεισμένων μετοχών. Μια τράπεζα μπορούσε να δανείζει μετοχές κατά τρόπο ώστε τόσο η ίδια, όσο και ο αγοραστής να εμφανίζονται ως νόμιμοι κάτοχοί της ταυτόχρονα. Αυτό επέτρεπε και στα δύο μέρη να εξασφαλίζουν επιστροφή φόρων για τα μερίσματα των μετοχών.

Ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε εξάλλου τον φορέα ρυθμιστικού ελέγχου των χρηματαγορών, τον BaFin.

«Δεν είναι αρμοδιότητα του BaFin να ελέγχει την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας», επισήμανε, προσθέτοντας πως η αποστολή του είναι να εξασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, τόσο του κόμματος των Πρασίνων όσο και του κόμματος Η Αριστερά, επικρίνουν το υπουργείο και τους φορείς ελέγχου της αγοράς διότι δεν αντάλλασσαν πληροφορίες. Ο Σόιμπλε όμως επιμένει πως είναι οι φορολογικές αρχές στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας αυτά που έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν πως οι τράπεζες τηρούν τους κανόνες.

Tags
Back to top button